Køer i passkontrollen og forsinkelser på grunn av liten bemanning i tårntjenesten førte til ekstra utfordringer på Oslo lufthavn Gardermoen fredag.

- Akkurat nå er det fortsatt litt forsinkelser, og det kan komme til å henge igjen noen timer, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Vangstein i Avinor til Nettavisen klokka 18 fredag.

Les også: Vil ta opp flykaoset med samferdselsministeren

Har gått tregt i passkontrollen

Vangstein henviser til politiet på Romerike når det gjelder passkontrollen, men bekrefter køer der og at dette har påvirket inn- og utgående trafikk. Videre har det vært bemanningsutfordringer i tårntjenesten på Østlandet og Vestlandet.

- For lite folk på jobb

- Det har rett og slett ikke vært folk nok på jobb, og vi har måttet legge inn noe større avstand mellom innkommende fly. Vi går selvsagt ikke på akkord med sikkerheten på flyplassen, forklarer Vangstein.

Norwegian advarte

Flyselskapet Norwegian advarte i en melding til sine kunder fredag ettermiddag om lange køer i passkontrollen.

- Vi ber alle passasjerer som reiser fra Oslo lufthavn på en ikke-Schengen-flight om å beregne ekstra tid, lyder budskapet i en SMS.

Avverget stenging

Det var onsdag denne uka at vernetjenesten i politiet varslet at grensekontrollen ville bli stengt fredag dersom det ikke kom strakstiltak som bedret situasjonen. Dette ble avverget torsdag da vernetjenesten fikk presentert en plan som innebærer en rulleringsordning som gir de ansatte pause hver time i perioder med mye trafikk, meldte NTB.