NA24.no

Forsker: – På tide med norsk Iran-besøk

- At det har gått tolv år siden en norsk utenriksminister sist besøkte Iran, er oppsiktsvekkende.

Det mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik. Han tror ikke Norges kjølige forhold til Iran har bidratt til en bedring i menneskerettssituasjonen i landet. – Selv om Iran har mange interne problemer, er det lite som tyder på at Vestens sanksjoner har ført utviklingen i en bedre retning når det gjelder menneskerettighetene i landet, sier forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt i Bergen til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) besøker Iran denne helgen som første norske utenriksminister siden 2002. Der skal han blant annet ha politiske samtaler med landets ledere, og han har varslet at han vil ta opp menneskerettighetssituasjonen i Iran. Rundt 700 mennesker ble henrettet i landet i fjor, ifølge tall fra Amnesty International.

Midtøsten-forsker Selvik mener utenriksministerens besøk tyder på at Norge nå ønsker å tine det kjølige forholdet mellom både Norge og Iran og Vesten og Iran.

– Norge ønsker å støtte opp om den tilnærmingsprosessen som pågår mellom Iran og Vesten og se om det er mulig å bidra til at den videreføres, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere