– Selv om bompengene øker, og selv om folk tar bussen, er det sånn at vi vil ha dagligvarene på butikken, og vi vil ha rørleggeren hjem til å bytte pakning på badet vårt, sier assisterende direktør Kjell Werner Johansen ved Transportøkonomisk institutt til NRK. Han tror ikke de økte bomprisene i Oslo vil påvirke varehandelen inn til hovedstaden i stor grad.
– Selv om avgiften øker kraftig og går opp til et relativt høyt nivå, er det relativt beskjedne kostnader. Dessuten er det mange som kan velte disse kostnadene over på kundene sine, tror Johansen.
Han sier at det ikke er privatbilismen inn mot Oslo som øker, men der er det fortsatt rom for forbedringer.
– Det er nok mer å hente, men det blir stadig mindre etter hvert som man lykkes med å få personreisende over på andre transportmidler.
Les også: Bompenger også for elbiler i Oslopakke 3
Fakta om Oslopakke 3
* Oslopakke 3 er en felles plan for Oslo og Akershus kollektivtilbud, vei og transport fra 2017-2036. Etter forhandlinger er Oslo kommune og Akershus fylkeskommune enige om dette:
* Bompengene øker i 2017. I rushtiden vil det koste 53 kroner å passere med dieselbil og 48 kroner med bensinbil. Prisen er 10 kroner lavere utenom rushtiden. Det blir fortsatt 10 prosent rabatt for dem som bruker brikke.
* Det innføres bomavgift på elbil i rushtiden fra 2018, som vil være på 20 kroner. Fra 2020 vil elbiler måtte betale hele døgnet.
* Prisene på kollektivbilletter skal øke mer enn vanlig prisvekst.
* Kapasiteten på E18 utvides med 1,5 kilometer mellom Lysaker og Strand. Det blir et såkalt vekslingsfelt i tillegg til to vanlige bilfelt, et bussfelt og en egen sykkelvei. Statens vegvesens forslag om å bygge en tunnel fra Strand til Høvik kirke blir utsatt.
* Fornebubanen skal påbegynnes i 2017-18 og være klar i 2024. Staten skal betale 50 prosent av kostnadene.
* Det skal bygges nytt sikrings- og signalanlegg i den eksisterende T-banetunnelen under Oslo, noe som betyr økt kapasitet. En ny T-banetunnel under sentrum skal stå klar i 2028. Staten skal finansiere 50 prosent av denne.
* Det skal bygges en ny vei i tunnel fra E18 til Gjønnes, den såkalte Bærumsdiagonalen, som skal redusere trafikk i boligområder og bedre framkommeligheten for bussen. Det forutsettes at trafikken ikke skal øke. (©NTB)
Rushtid
På de travleste tidspunktene på dagen vil det fra 2017 koste mer for bilistene som kommer vestfra inn til Oslo. Dieselbiler må betale 58 kroner, mens bensinbiler 53 kroner. Utenfor rushtiden er prisen 48 og 43 kroner.
Også elbiler må fra 2018 bidra med bompenger. I rushtiden vil det koste 10 kroner, og fra 2020 kan prisen øke til 30 kroner. Ellers passerer de gratis.
Les også: Oslopakke 3: Her er de 25 punktene til løsning fra Akershus
– De som forurenser mest, skal betale mer. Det er naturlig at man betaler bompenger også for elbiler når vi øker prisen for alle andre. Det viktigste er at det fortsatt er billigst å velge de mest miljøvennlige alternativene, sa miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo til NTB søndag.
Enighet
Sent søndag ble avtalen om Oslopakke 3 undertegnet. I tillegg til økte bomavgifter er partene enige om at prisen for å reise kollektivt skal øke utover realprisveksten, samtidig som at kollektivtilbudet skal bedres.
– Også de som reiser kollektivt må være med og bidra. Det var ikke min første prioritet, men det har vært viktig for andre parter, sier Berg.
Kapasiteten på E18 vil bli utvidet med 1,5 kilometer fra Lysaker og vestover, men den nye Høviktunnelen som Statens vegvesen foreslo, utsettes.
Les også: Oslopakken kan gi rushtidsavgift og ny T-bane
Og denne: Bompenger kan bli permanent virkemiddel på ny E18
(©NTB)