*Nettavisen* Økonomi.

Forsker infisert med datavirus

Foto: (Ishmell/Wikimedia Commons)

Mark Gasson er første menneske som er rammet av et datavirus.

26.05.10 14:57

Den britiske vitenskapsmannen ved universitetet i Reading i Storbritannia, har som flere andre operert en databrikke inn i hånden sin. Det er denne som nå er infisert av et datavirus.

Sofistikert id-brikke

Enheten, som gjør at Mark Gasson kan passere gjennom sikkerhetskontrollerte dører og aktivere sin egen mobiltelefon, er en sofistikert versjon av id-brikker som brukes til å merke dyr.

Nå skal det legges til at viruset er plantet i databrikken med både viten og vilje. Formålet er å vise at brikken er i stand til å infisere andre eksterne kontrollsystemer med dette dataviruset. På denne måten ville da andre implanterte databrikker, som brukte de samme systemene, også bli ødelagt.

- Med fordelene av denne type teknologi kommer også en risiko, sier forskeren til BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (University of Reading)

Gasson mener vi kan forbedre oss på noe, men forbedringene gjør oss også sårbare ovenfor sikkerhetsproblemer og datavirus.

I USA har denne typen teknologi vært på markedet en stund, men da som en type armbånd for medisinsk varsling. Blir en person funnet bevisstløs kan vedkommende skannes og din sykehistorie kommer opp.

Alvorlig framtidsforskning

Foreløpig har forskningen til Gasson blitt betegnet som «interessant» av professoren Rafael Capurro ved Steinbeis-Transfer-Institute of Information Ethics i Tyskland. I 2005 bidro han til en etisk studie for EU-kommisjonen som ser på utvikling av digitale implantater og mulig misbruk av dem.

- Hvis noen kan få elektronisk tilgang til implantatet ditt, kan det være alvorlig, sier han til BBC.

Se BBC-innslaget her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.