Forsker sier Tsipras var nær ved å gå av

TØFF TID I VENTE: Forsker mener Alexis Tsipras har tøffe tider foran seg.

TØFF TID I VENTE: Forsker mener Alexis Tsipras har tøffe tider foran seg. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

Alexis Tsipras fikk akkurat nok stemmer fra eget parti i avstemningen i nasjonalforsamlingen til å bli sittende, men han har tøffe tider foran seg, mener forsker.

16.07.15 12:09

– Han var veldig nær. Han sa at han måtte ha støtte fra rundt 120 av Syrizas medlemmer i nasjonalforsamlingen. Hvis ikke, ville han gå av, sier europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo til NTB.

229 representanter i nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag ja til avtalen som baner vei for formelle forhandlinger om et nytt låneprogram. Men motstanden mot avtalen er massiv i Tsipras' eget parti Syriza.

LES OGSÅ: Greske folkevalgte sluttet opp om kriseavtale

Mister støtte

Av partiets 149 medlemmer i nasjonalforsamlingen, stemte 32 imot. Seks avsto fra å stemme, mens én ikke var til stede. Michailidou mener dette var akkurat nok for Tsipras.

– Problemet for Syriza nå er om de kan fortsette. Tsipras kan ikke fortsette å miste støtte. Jeg tror det mest sannsynlige er at det blir nyvalg om noen måneder, sier hun til NTB.

Tror på Tsipras

Statsminister Tsipras gikk med på de tøffe vilkårene med EU, IMF og ESB etter tidligere å ha kalt kreditorenes krav både absurde og nedverdigende. Og han tror fortsatt ikke på planen, selv om han lover å gjennomføre den.

Aristidis Kaloudis, som er professor i samfunnsøkonomi ved Høgskolen i Gjøvik, er på plass i Aten. Han tror Tsipras kommer til å fortsette som statsminister.

– Han er veldig populær, og har en retorikk og en fremtoning som appellerer til folket. Det mest sannsynlige er at det senere blir en tung omstrukturering av regjeringen, sier Kaloudis til NTB.

– Det er en veldig vanskelig situasjon her i Hellas. Man må få en regjering som har tillit. Vi kan ikke havne i samme situasjon igjen om et par år, sier han.

Må se villighet

Selv om de viktigste reformene fikk grønt lys natt til torsdag og åpner for avstemninger i eurosonen, gjenstår det nok en avstemning i den greske nasjonalforsamlingen. Innen onsdag neste uke må de resterende reformene bli vedtatt ved lov.

– Før Hellas kan få penger, må nasjonalforsamlingen vedta alle reformene for at avtalen skal anses som gyldig. EU vil se at grekerne er villige, sier Michailidou.

Ifølge utkastet fra eurosonens 19 finansministre kan grekerne trenge mellom 82 og 86 milliarder euro i en lånepakke. Om Hellas innfrir alle kravene i pakken, åpner finansministrene for å lette landets enorme gjeldsbyrde gjennom å forlenge løpetiden. Utkastet avviser imidlertid å sette en strek over deler av gjelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag