NA24.no

Forskere gjorde sjokkfunn på Tromsø-skoler

En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av ungdommene ved videregående skoler i Tromsø snuser.
En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av ungdommene ved videregående skoler i Tromsø snuser. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Aldri før har en undersøkelse vist noe lignende.

TROMSØ: En undersøkelse gjort av masterstudenter ved UiT viser at 43 prosent av jenter på videregående skole snuser, skriver Nordlys.

Aldri før har en undersøkelse vist at så mange jenter på videregående snuser, skriver Universitetet i Tromsø - som selv kaller funnene «sjokkerende» i et nyhetsbrev.

Fikk pris

Det er fire masterstudenter i odontolog ved UiT, Katrine Gullhav Hansen, Sandra Marie Jakobsen, Lisa Søreide Johansen og Werner Johansen som har kommet frem til dette i sin masteroppgave «Snusbruk blant avgangselever i Tromsø». Oppgaven ble belønnet med i Tannlegeforeningens studentforskerpris.

213 gutter og 158 jenter var med på undersøkelsen. Undersøkelsen viste at nesten halvparten av ungdommene bruker snus.

– Et av de mest overraskende funnene vi gjorde er at ungdommene starter veldig tidlig å bruke snus, gjerne allerede i ungdomsskolealder. Det finnes flere informasjonskampanjer om snus, men vi ser at de fleste er rettet mot eldre ungdommer. Innen informasjonen når dem er det allerede for sent forteller Sandra Marie Jakobsen til UiT.

Barneskolen

I oppgaven konkluderer de med at informasjon om snus må bli gitt ved tidlig, gjerne så tidlig som på barneskolen.

– Vi ser at det kun er de ungdommene som allerede bruker snus, som får informasjon om snus av tannlegen. Kanskje er det mer hensiktsmessig at alle får den samme informasjonen, helst før de begynner å snuse, sier Jakobsen.


LES FLERE NYHETER FRA NORDLYS HER.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere