Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Forskere oppdaget enzym som «spiser plast»

Måker flyr over plast og annet søppel på Hellas' største søppelfylling i utkanten av Aten. Foto: AP/NTB scanpix
Måker flyr over plast og annet søppel på Hellas' største søppelfylling i utkanten av Aten. Foto: AP/NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Et nytt enzym som raskt kan fordøye miljøskadelig plast, er nærmest ved en tilfeldighet oppdaget av en gruppe britiske og amerikanske forskere.

Håpet er at enzymet kan bidra til å resirkulere millioner av tonn plast som det ellers ville tatt flere hundre år å bryte ned, ifølge en rapport publisert av University of Portsmouth.

Forskerne har klart å forbedre egenskapene til et enzym som finnes naturlig. Det opprinnelige enzymet produseres av en bakterie som for et par år siden ble oppdaget ved anlegg for resirkulering av plastflasker i Japan, ifølge BBC.

I utgangspunktet skulle forskerne undersøke strukturen i det naturlige enzymet. Litt tilfeldig fant de en metode for å endre det slik at plast-appetitten økte ytterligere.

– Lykketreff spiller ofte en betydelig rolle i grunnforskning, konstaterer professor John McGeehan.

Enzymet bryter ned PET, plasttypen som vanligvis brukes i flasker. Det modifiserte enzymet kan bryte ned stoffet i løpet av noen dager.

Skal metoden fungere i praksis, kan det være nødvendig med ytterligere endringer for å få nedbrytingen til å gå enda fortere.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!