NA24.no

Forskjellene i Norge øker

De økonomiske forskjellene blant nordmenn øker, ifølge en ny rapport utarbeidet av Nav. På bildet er statsminister Erna Solberg i forbindelse med NTBs jule- og nyttårsinitervju.
De økonomiske forskjellene blant nordmenn øker, ifølge en ny rapport utarbeidet av Nav. På bildet er statsminister Erna Solberg i forbindelse med NTBs jule- og nyttårsinitervju. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Sist oppdatert:
De økonomiske forskjellene i Norge øker, og mye av økningen skyldes innvandring og frafall i skolen, skriver Nav i en ny rapport.

Samtidig som alle har fått vesentlig bedre inntekter de siste tiårene, øker fattigdommen blant dem nederst på inntektsskalaen, blant barnefamilier med innvandrerbakgrunn, ungdom og unge voksne, skriver Nav i en pressemelding.

– Globalisering og økt konkurranse har bidratt til større lønnsforskjeller. Samtidig går mange av innvandrerne inn i lavlønnsjobber, og ofte har de én familieinntekt og flere barn å forsørge, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Halvparten av barna i lavinntektsfamilier er innvandrere. Mens dette antallet har økt kraftig de siste årene, har tallet for norske barn holdt seg konstant.

Kunnskapsdirektør i Nav, Yngvar Åsholt.

– Disse barna er sterkt overrepresentert fordi de oftere tilhører store familier med svak yrkestilknytning. Risikoen for vedvarende lavinntekt er over fem ganger så høy i familier uten varig tilknytning til arbeidsmarkedet, forklarer Åsholt. Innvandringsgrupper der kvinner har lav yrkesdeltakelse, er mer utsatt.

Også blant unge øker andelen fattige. Åsholt sier frafall i videregående skole og det at flere unge blir stående utenfor arbeidslivet er en viktig forklaring.

– Vi ser at frafallet holder seg høyt og at flere mangler kompetansen som blir etterspurt av arbeidsgivere. I tillegg fører høy arbeidsinnvandring til større konkurranse om jobbene for ufaglærte. Det er også flere unge som blir stående utenfor som følge av psykiske lidelser. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere