*Nettavisen* Økonomi.

Forsknings-boom for bedrifter

Foto: (Illustrasjon)

Skatteordning har gitt mer penger til forskning og utvikling.

17.01.08 14:40

SkatteFUNN, som gir bedriftene fradrag i skatt for kostnader til forskning- og utvikling, gir mer forskning, økt verdiskaping og flere innovasjoner. En krone fra det offentlige gir i gjennomsnitt to kroner i investeringer fra næringslivet og dette er høyere enn hva som er vanlig internasjonalt.

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som på oppdrag fra Forskningsrådet har gjennomført evalueringen.

Best for små bedrifter
I evalueringen pekes det på at effekten av skatteordningen er særlig positiv for små foretak uten særlig erfaring med forskning og utvikling.

Evalueringen viser at SkatteFUNN fungerer best i små bedrifter, i bedrifter hvor ansatte har relativt lavt utdanningsnivå og i foretak med såkalt lav FoU-intensitet. I tillegg har ordningen en større effekt i bedrifter i lite sentrale strøk av landet.

Forskningsrådet fornøyd
- Vi er imponert over SSBs omfattende arbeid, og glade for at SkatteFUNN virker, og ser ut til å mobilisere en del av næringslivet som Forskningsrådet ikke når med sine vanlige virkemidler, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

- Samtidig peker evalueringen på flere forbedringsområder, blant annet i forhold til oppfølging og kontroll av prosjektkostnader, som vi må se nærmere på, fortsetter han.

Mulige endringer
For SSB mener det kan gjøres endringer i ordningen, blant annet forbedringer av fradragstaket. Evalueringen finner indikasjoner på uønsket skattetilpasning og kontrollproblemer for en mindre del av bedriftene, noe som utgjør mellom 3 og 5 prosent av støtten. Videre pekes det på muligheter for forbedringer i administrasjon og kontroll av prosjektkostnader.

SSB anbefaler også at SkatteFUNN legges om fra en såkalt rettighetsbasert fradragsordning til en rettighetsbasert tilskuddsordning. Dette begrunnes blant annet med at SkatteFUNN i hovedsak har fungert som en tilskuddsordning, siden mange av bedriftene ikke er i såkalt skatteposisjon, og følgelig har fått utbetalt penger istedenfor skattefradrag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.