NA24.no

Forsøkte å hemmeligholde mulig pengestøtte til Ukraina

Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukraina s president Petro Porosjenko i Wales setpember 2014.
Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukraina s president Petro Porosjenko i Wales setpember 2014. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)
Regjeringen åpner for å la krigsherjede Ukraina få deler av Norges EØS-kontingent, skriver Bergens Tidende.

EØS-midlene fra Norge har alltid gått til EUs fattigste medlemsland. Nå er det aktuelt å bruke av pengene i en østpakke for å støtte EU-tilpasningen i Ukraina, Georgia og Moldova. Alle tre landene har signert assosieringsavtaler med EU.

Opplegget ble forsøkt hemmeligholdt av regjeringen, men ble kjent fordi et referat fra et møte i Stortingets Europautvalg ved en feil ikke var tilstrekkelig sladdet.

- Jeg er veldig overrasket over at EØS-midler er tenkt brukt i et land som ikke er med i EU. Det er prinsipielt helt nytt, selv om vi ikke vet hva pengene kan bli brukt til, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

- Jeg forutsetter at en slik bruk av EØS-midlene må opp til behandling i Stortinget. Sikkerhetspolitisk er det farlig, fordi økonomiske midler kan bli tolket som om Norge tar stilling i en tvist mellom Russland og Ukraina, sier Arnstad.

Hun får støtte av utenriksforsker Asle Toje, som også tror en slik endring kan skape ytterligere problemer i Norges forhold til Russland.

- Dette vil være en total nyfortolkning og meget spesielt, sier Toje til Bergens Tidende.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere