NA24.no

Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukraina s president Petro Porosjenko i Wales setpember 2014.
Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukraina s president Petro Porosjenko i Wales setpember 2014. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

Forsøkte å hemmeligholde mulig pengestøtte til Ukraina

Regjeringen åpner for å la krigsherjede Ukraina få deler av Norges EØS-kontingent, skriver Bergens Tidende.

EØS-midlene fra Norge har alltid gått til EUs fattigste medlemsland. Nå er det aktuelt å bruke av pengene i en østpakke for å støtte EU-tilpasningen i Ukraina, Georgia og Moldova. Alle tre landene har signert assosieringsavtaler med EU.

Opplegget ble forsøkt hemmeligholdt av regjeringen, men ble kjent fordi et referat fra et møte i Stortingets Europautvalg ved en feil ikke var tilstrekkelig sladdet.

- Jeg er veldig overrasket over at EØS-midler er tenkt brukt i et land som ikke er med i EU. Det er prinsipielt helt nytt, selv om vi ikke vet hva pengene kan bli brukt til, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

- Jeg forutsetter at en slik bruk av EØS-midlene må opp til behandling i Stortinget. Sikkerhetspolitisk er det farlig, fordi økonomiske midler kan bli tolket som om Norge tar stilling i en tvist mellom Russland og Ukraina, sier Arnstad.

Hun får støtte av utenriksforsker Asle Toje, som også tror en slik endring kan skape ytterligere problemer i Norges forhold til Russland.

- Dette vil være en total nyfortolkning og meget spesielt, sier Toje til Bergens Tidende.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere