Først i Norge med kjøp på Google Home

Morgenlevering.no er tidlig ute og er først ut med muligheten til å handle ved å lese inn en ordre til duppeditten.

19.01.19 11:15

Og nøkkelen til det er Google Home, som ble offisielt sluppet i fjor høst og var en svært populær julegave i de norske hjem. Salgstallene er foreløpig ukjent, men Google Home er en smart høyttaler med Google Assistant som man kan styre med stemmen.

I videoen over kan du se hvordan du setter opp Google Home. Hvis du vil ha morgennyhetene fra Nettavisen på din Google Home eller Google Assistant sier «Snakk med Nettavisen».

Og for første gang i Norge er det nå mulig å bestille og kjøpe varer via stemmestyrte assistenter og Google-drevne smarthøyttalere. Det er Morgenlevering.no, et selskap som er eid av Schibsted og Amedia, som lanserer tjenesten.

Ferske bakervarer

Morgenlevering leverer ferske bakervarer fra lokale leverandører og andre ferskvarer til frokost hjem til folk før kl 07.00 gjennom Helthjem. Det er distribusjonsnettverket til Schibsted, Polaris og A-Media. Stemmestyrte assistenter forstår muntlig tale, og det betyr at du blant annet får ferskt brød levert hjem om morgenen ved å snakke med din smarthøyttaler.

- Hvis vi har bestillingen eksempelvis et brød innen klokken 21, blir det nybakte brødet levert hjem til kunden før klokken 07 neste morgen uten at det koster noe ekstra, sier markedssjef Mira Kahn i Morgenlevering i en pressemelding.

GÅR FORAN: Morgenlevering er først i Norge med å tilby kjøp gjennom Google Home og Google Assistant. Fra venstre: Markedskoordinator Lene Røneid i Morgenlevering og Leder forretningsutvikling Tom Andre Hjelseth Mygland i Distribution Innovation og kategorisjef Håkon Bjørhovde Kavli.


Slik gjør du

Kjøpet skjer som følger: Brukeren snakker med Google Assistent. Så sendes en melding til Morgenlevering, og der gjennomføres kjøpet og betalingen.

Tom Andre Hjelseth Mygland leder forretningsutvikling i Distribution Innovation, som utvikler teknologien til Morgenlevering. Han sier til Nettavisen at det foreløpig ikke er mange kunder som benytter seg av nyvinningen. Og det er kanskje ikke så rart.

- Nei, vi lanserte tjenesten torsdag og er veldig tidlig ute. Nyhetsverdien er måten man kan benytte smarthøyttaleren på. Andre har en tjeneste der man via en høyttaler kan bestille «brød», og så får man et vilkårlig brød lagt til handlelisten. Hos oss kan man faktisk gjennomføre et kjøp ved en høyttaler, sier Mygland.

Nyttige ting

- Gjort på en riktig måte, kan Google Home brukes til litt mer nyttige ting. Det blir nok ikke kjempevolumer fra start, foreløpig er det nok mest for de teknologiinteresserte. Men det som er gøy, er at det blir tilgjengelig for alle som har morgenlevering. Totalt er det nå over 200 000, og vi dekker store deler av landet, som Østlandet, Bergen, Trondheim og Stavanger.

- Hvordan ser du for deg veien videre?

- Det er spennende å se hva som kommer av tjenester, og det er som med en smarttelefon: Det har lite verdi en med bare en app. Vi trenger flere tjenester som har en viss frekvens, som morgenlevering hver dag. Fremover tror jeg stemmeassistenter blir veldig nyttig i flere apparater i hjemmet, og alle har jo en smarttelefon, svarer Mygland.

For Distribution Innovation er det svært viktig å være tidlig ute med å eksperimentere med stemmestyring.

Nye muligheter

- Vi ser at teknologien åpner nye muligheter for hvordan kunden enkelt kan handle hos Morgenlevering, sier Mygland i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen har allerede hvert femte amerikanske hjem en smarthøyttaler. Giganter som Google, Apple og Amazon kjemper om å tilby den beste stemmestyrte assistenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.