*Nettavisen* Økonomi.

Første ukefall siden mai

Foto: (Scanpix)

De amerikanske børsene avsluttet uken blandet.

19.06.09 22:45

De amerikanske indeksene endte blandet, men samlet sett gikk de største indeksene på sitt første ukenederlag siden mai.

NA24 - din næringslivsavis

Teknologiaksjene gjorde det jevnt over sterkt mens energiaksjene svekket seg da bensinprisen gikk til bunns.

Fredag var det få økonomiske nyheter, men den markante oppturen de siste månedene har fått investorene til å stusse på om det er grunnlag for dagens aksjepriser.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Denne uken falt den brede S&P 500-indeksen med 2,6 prosent.

Bensinstup
Oljeprisen falt med over en dollar og bensinprisen opplevde det største stupet på to måneder på spekulasjoner om at bensinlagrene vil stige så fort raffineriene får fart på produksjonen igjen.

- Etterspørselstallene er rett og slett for svake til å ignorere. De store lagerbygningene av bensin tyder på at raffineriene jager et svekket mål, sier Rick Mueller hos Energy Security Analysis, ifølge Bloomberg.

På råvarebørsen i New York falt et fat på referanseoljen WTI til 69,60 dollar fatet. Dette tilsvarer en nedgang på vel 2,5 prosent.

Bensinprisen med levering i juli falt med hele 4,9 prosent til 1,93 dollar per gallon på samme børs.

I forrige uke steg de ukentlige bensinlagrene med 25 prosent til 1,09 millioner fat, noe som er det høyeste nivået siden april.

Tidligere fredag steg oljeprisen på forventninger om at økonomien er i ferd med å stabiliseres samt geopolitisk uro i de betydelige oljeproduserende nasjonene Iran og Nigeria.

Ser bedring
Exxon Mobil falt med 0,5 prosent, mens USAs største aluminiumsprodusent Alcoa hoppet opp med 2 prosent i takt med prisoppgang på aluminium, nikkel og sink på metallbørsen i London.

- Sentimentet er i bedring, og alt peker mot en stabilisering, men vi ser ikke vekst ennå, sier aksjestrateg Gregor Mast ved Clariden Leu i Zurich til Bloomberg.

Ifølge John Lipsky i Det internasjonale pengefondet, IMF, forventer de å revidere vekstanslagene moderat oppover som et tegn på at den globale økonomiske nedturen er i ferd med å avta noe.

Verdens største cruiserederi, Carnical, steg med vel 7,5 prosent etter at analytikere har anbefalt kjøp da det ikke lenger skal være like stort press på å kutte billettprisene.

Torsdag leverte selskapet resultater som slo tallknusernes forventninger.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,19% til 8.539,73

Nasdaq +1,09% til 1.827,47

S&P 500 +0,31% til 921,23

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.