*Nettavisen* Økonomi.

Forsterket håp på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Nyheten om at en bank unngår skifteretten lettet stemningen på de amerikanske børsene.

20.07.09 22:25

Forrige uke var den beste på fire måneder for amerikanske børsene. Det ser ikke ut til at denne uken skal bli så verst heller.

NA24 – din næringslivsavis

Den brede S&P 500 endte opp 1,14 prosent til 951,13 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq steg 1,20 prosent til 1.909,29 poeng.

Dow Jones Industrial var opp 1,19 prosent til 8.848,15 poeng ved en amerikanske handelsdagens slutt.

Unngår konkurs
Positiv stemning kommer etter at det kan se ut som om det amerikanske finanskonsernet CIT makter å unngå konkurs. I tillegg bidrar økte råvarepriser til oppgang for de energirelaterte aksjene.

I forrige uke tydet mye på at det var over og ut for den amerikanske utlånskjempen CIT Group. Det 101 år gamle selskapet fikk ikke noe offentlig støtte, og trengte 2 milliarder dollar for å holde seg flytende. Men mandag kan det bli offentliggjort at banken får 3 milliarder dollar i finansiering fra en av obligasjonseierne i selskapet. Det melder Bloomberg News som henviser til informerte kilder nær selskapet.

Styret i CIT Group skal ha akseptert pakken søndag kveld, og den nye fundingen vil gi utlånsgiganten mulighet til å restrukturere gjelden sin uten å måtte gå veien om en konkursbehandling.

Sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York sier til Reuters at en løsning for CIT gleder markedet.

– Det kom ingen hjelp fra myndighetene, og det i seg selv er også en god nyhet, sier han.

Analytikerne i Goldman Sachs har også blitt mer positive. Nå har meglerhuset hevet sitt estimat for S&P 500 for 2009 til 1.060 poeng fra 940 poeng. Det er en heving med 13 prosent.

Aksjen steg for øvrig 78,6 prosent til 1,25 dollar da ryktene om redningen nådde markedet.

Halliburton bedre enn ventet
Verdens nest største oljeserviceselskap, amerikanske Halliburton, melder om 47 prosent fall i overskuddet etter andre kvartal.

Nettoresultatet endte på 262 millioner dollar, eller 29 cents per aksje, mot 504 millioner dollar eller 55 cents per aksje i samme periode i fjor. Driftsinntektene falt til 3,49 milliarder dollar fra 4,49 milliarder i samme periode i fjor.

Bortsett fra 12 millioner dollar i engangskostnad for å kutte i staben, leverte Halliburton et resultat per aksje på 30 cents. Selskapet toppet dermed analytikernes forventning om 26 cents per aksje, ifølge Reuters. Samtidig hadde analytikerne ventet en omsetning på 3,41 milliarder dollar.

Aksjen gikk opp 4,4 prosent til 22,33 dollar.

Etter stengetid mandag legger for øvrig Texas Instruments frem sine kvartalstall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.