NA24.no

Forsvarer giftcola

Sist oppdatert:
Indiske myndigheter utfordrer funnene av sprøytemidler i Coca-Cola og Pepsi.

Les NA24 på mobil

Indias helsedepartement tilbakeviser tidligere resultater, av the Center for Science and Enviroment, som viser at drikkevaregigantenes produkter i India inneholder gift.

NA24 - din næringslivsavis

Miljøvernorganisasjonen har beskyldt brusgigantene Coca-Cola og Pepsi for at deres produkter inneholder giftig innsektsmiddel. Mengden med innsektsmiddel skal ligge 24 ganger over det tillatte nivået og det skal ha vært tatt tester som underbygger dette. Stoffene skal ha kommet i drikkevarene via grunnvannet.

Tilbakevises
Men nå tilbakeviser indiske helsemyndigheter giftanklagene. De har satt en ekspertkomité på saken.

- Prøvemetodene har verken statistisk eller gyldig grunnlag, sa komiteen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det stilles spørsmålstegn ved hvorvidt CSE kunne finne spor etter sprøytemiddelet heptachlor ettersom det har vært forbudt i India siden 1996. Men SCE hevder det er naturlig ettersom det tar 20 år å bryte ned heptachlor i naturen.

Stoppet salg
Tidligere denne måneden har saken eksplodert i India. Først stoppet en del indiske stater salget av cola på skoler og universiteter. En stat gikk enda lenger og la ned totalforbud mot fremstilling, kjøp og salg av produktene.

Coca-Cola og Pepsi benekter at de har produsert giftige leskedrikker og har hardnakket forsvart sin uskyld.

Ble advart
De har fått hjelp av både amerikanske styresmakter og investorer. De advarte mot forbud etter de indiske anti-cola-demontrasjonene. Advarslene skal ha gått på at utenlandske investeringer i landet kunne bli skadelidende.

- På et tidspunkt hvor India jobber hardt for å tiltrekke seg utenlandske investeringer vil det være uheldig om diskusjonen blir ledet av de som ikke ønsker å behandle utenlandske selskaper rettferdig, sa USAs visesekretær for internasjonal handel, Franklin Lavin til nyhetsbyrået AFP.

- Jeg håper amerikanske selskaper ikke benytter denne saken som en måleenhet på hvorvidt de skal investere i India, sa Kiran Pasricha, ifølge Forbes.com.

Søksmål
Så fulgte den sørlige delstaten Karnataka etter med å gå til rettssak mot Coca-Cola fordi selskapets drikkevarer inneholder for store mengder sprøytemidler.

– Dersom det kommer fram lovovertredelser, vil vi gå fram på samme måte – enten det dreier seg om et indisk eller et multinasjonalt selskap, sier Karnatakas helseminister R. Ashok.

Må oppgi hemmeligheten?
Det har vært spekulert i om Coca-Cola må oppgi den hemmelige cola-oppskriften, men nå virker det mindre sannsynlig.

Indias høyesterett skal nemlig tidligere ha gitt selskapene seks uker på å oppgi ingrediensene i drikkevarene, men de hemmelige gulloppskriftene voktes vel av selskapene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere