NA24.no

Forsvaret innrømmer svikt

Sist oppdatert:
Menneskelig svikt lå bak feilaktige meldinger som kom fra Isaf-leiren under angrepet i Maymane i forrige uke.

Det kommer fram i en granskingsrapport fra Fellesoperativt hovedkvarter etter angrepet mot norske soldater i Maymane i forrige uke.

Det var tirsdag for en uke siden at demonstranter angrep ISAF-leiren i Maymane med pansernvernraketter, kalashnikov-geværer og håndgranater i protest mot publiseringen av Muhammed-tegningene.

De første meldingene fra Maymane gikk ut på at de norske Isaf-soldatene hadde gitt medisinsk behandling til noen av de skadde angriperne. Dette viste seg ikke å være riktig.

- Slik vi ser det, er den beste måten å forklare det på menneskelig svikt, sier fungerende pressetalsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK), Erling Kristiansen, til TV 2 Nettavisen.

Misforståelse
Det tok også lang tid før det ble klart at også norske soldater hadde avfyrt skarpe skudd mot demonstrantene.

Ifølge rapporten som nå er klar, oppsto det misforståelser i kommunikasjonen mellom leiren i Meymane, det norske hovedkvarteret i Kabul og Fellesoperativt Hovedkvarter.

- Det ble tatt forbehold om riktigheten av opplysningene som ble sendt fra Kabul. Dette kom ikke ut til offentligheten, sier Kristiansen.

- Det var en skarp situasjon. Vi har tatt lærdom av dette, og vil bruke ekstra tid på å sikre oss at opplysningene som kommer ut er riktige, fortsetter han.

Trist
Under det seks timer lange angrepet mot leiren mistet soldatene nettforbindelsen. Det var også vanskelig å kommunisere med omverdenen på andre måter.

- Summen av disse faktorene gjorde det vanskelig å kommunisere, men feilene ble rettet raskt. Det var veldig hektisk, og vanskelig for oss hjemme å forstå dramatikken i det hele, sier Erling Kristiansen.

Han understreker at det ikke er grunn til å laste mannskapene i Maymane eller i Kabul.

- Hovedbudskapet vårt er at de gjør en utmerket innsats der nede. Slike ting kan legge skygger over det. Det er i så fall trist, sier Kristiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere