NA24.no

Forsvaret skal spare 40 milliarder på 20 år


SKAL SPARE: Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år. 
SKAL SPARE: Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år.  Foto: Terje Pedersen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Den nye langtidsplanen for Forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år.

Regjeringen foreslår å legge ned til sammen elleve større og mindre anlegg i sitt forslag til langtidsplan for Forsvaret.

Anleggene som foreslås faset ut er Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

I forslaget til langtidsplan ønsker regjeringen at det gjennom innsparing, endret personellstruktur og effektivisering skal frigjøres i underkant av 2,5 milliarder kroner allerede innen utgangen av 2020.

Over en periode på 20 år blir dette om lag 40 milliarder kroner.

– Kostnader som påløper i gjennomføringen av å frigjøre disse midlene må trekkes fra, og er beregnet til samlet om lag 2 milliarder kroner. Dette er i hovedsak personellrelaterte omstillingskostnader, som inkluderer kostnader til nødvendig nedbemanning, heter det.

Regjeringen anbefaler også at Andøy flystasjon legges ned.

Får 165 milliarder mer

Forsvaret får til sammen 165 milliarder kroner mer de neste 20 årene. Det foreslår regjeringen i sin langtidsplan for Forsvaret.

Over de neste 20 årene legger langtidsplanen opp til å dekke inn et samlet merbehov på om lag 165 milliarder 2016-kroner, noe som vil utgjøre en varig og markant satsing på forsvarssektoren, heter det i langtidsplanen.

Langtidsplanen er en ny kurs, et taktskifte og en historisk satsing på Forsvaret, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte den fredag.

– Vi tar et stort skritt mot natos mål om at forsvarsbudsjettene skal nærme seg 2 prosent av BNP, sa hun.

- Hvis krise skulle ramme

Solberg pekte blant annet på trusselen fra en mer aktiv nabo i øst.

– Hele Forsvaret skal sømløst kunne jobbe sammen med våre allierte hvis krisen skulle ramme oss, sa hun.

– Den nye langtidsplanen skal styrke vår forsvarsevne og bidra til at vi fortsatt skal leve i den trygghet og frihet som vi tar for gitt, understreket Solberg. (©NTB)

- Helt nødvendig

Per Sandberg (Frp) mener Forsvaret ikke kan fortsette på den måten det drives i dag, og det er derfor helt nødvendig å ta grep.

Regjeringen la fredag fram langtidsplanen for Forsvaret, og på pressekonferansen sa fiskeriministeren, som også er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, at fremtiden åpenbart byr på utfordringer for Forsvaret.

– Vi kan ikke fortsette med et Forsvar som ikke har penger til det som er nødvendig, som øvelser i Hæren og Heimevernet. Det er helt nødvendig å ta grep, sa Sandberg.

- Rekke tiltak

Han lover at det vil bli bevilget mye mer penger i årene fremover, som styrker Forsvarets kampkraft og bærekraft.

– Det skal gjennomføres en rekke tiltak som skal sikre at Forsvaret skal drives på en mer effektiv måte. Dette får konsekvenser for lokalsamfunn og ansatte, fortalte Sandberg.

– La det være klinkende klart, regjeringen forstår at det blir tøft for mange, men vi ser ikke et alternativ hvis vi skal ha et Forsvar som er rustet for det vi står overfor. Derfor må vi prioritere knallhardt og bruke penger der det er har størst effekt, avsluttet han. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere