*Nettavisen* Økonomi.

Fortalte at mannen var syk

Manisk-depressive Rigoberto Alpizar ble skutt av vakter på et fly i Miami. Øyenvitner forteller at hans kone desperat forsøkte å berolige ham og sa han var syk.

08.12.05 21:55

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Det var i går Alpizar ble skutt etter å ha løpt ut av et fly i Miami. Han ble det første offeret for sivilkledde, bevæpnede vakter som reiser med amerikanske fly etter terrorangrepene høsten 2001.

Ifølge myndighetene skal Alpizar ha sagt noe som tydet på at han hadde en bombe. Da at han reiste seg opp fra flyet, som stod ved en terminal, og gitt ut, ble han forfulgt av en av vaktene som var på flyet. Han skal ha nektet å gi fra seg en bag han hadde, og skal ha beveget hånden mot bagen da han flere skudd ble avfyrt.

Det ble ikke funnet noen våpen eller eksplosiver, og i ettertid er det blitt kjent at Alpizar var rammet av såkalt bipolar lidelsen, det man gjerne kaller manisk-depressiv, og hadde sluttet å ta medisin for dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

Sa mannen var syk
Vitner forteller nå at mannens kone, Anne Buechner, desperat forsøkte å roe ned sin opphissede ektemann og samtidig ropte at han var syk.

Passasjeren Alan Tirpak sier til CNN at Buechner løp etter sin mann og sa flere ganger at han var syk.

- Jeg hørte henne si: Han er bipolar. Han har ikke medisinen sin, sier en annen passasjer, Mary Gardner.

En annen passasjer, Ellen Sutliff, sier til CNN at Alpizar var opphisset allerede før de gikk på flyet og at kona forsøkte å roe ham ned ved å si at de snart ville være hjemme og at alt skulle bli bra.

Etter at hun hadde løpt etter sin mann, kom Buechner tilbake og sa til medpassasjerer at mannen var syk og hun måtte hente baggasjen.

Det var da skuddene falt.

Ulike vitnemål
Mens myndighetene fastholder at Alpizar hadde hevdet at han hadde en bombe, sier flere passasjerer til CNN at de ikke hørte ham si noe om dette.

Myndighetene vil granske det som skjedde, men fastholder at agentene opptrådte i henhold til sine instrukser.

Bekrefter sykdom
Alpizars svigermor bekrefter overfor CNN at Alpizar var rammet av bipolar lidelse.

Dette kan medfør symptomer som økt energi, uro, irritasjon, dårlig dømmekraft og aggresjon.

Jobbet for psykisk syke
Alpizar (44) var amerikansk statsborger, og hadde flyttet til landet fra Costa Rica i 1986. Han bodde nær Flordia, hvor flyet var på vei til. Han jobbet i en jernvarehandel og levde ifølge naboer et rolig liv med sin kone.

Buechner var tilknyttet Council on Quality and Leadership, en organisasjon som arbeider for å bedre forholdene for folk med psykiske problemer, ifølge amerikanske medier.

Paret hadde ingen barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag