NA24.no

Fortis slukt av franskmenn

Sist oppdatert:
BNP Paribas kjøper deler av krisebanken Fortis for 120 milliarder kroner.

Rammet av finanskrisen klarte Fortis ikke å overleve, og brytes nå opp i biter. BNP Paribas betaler 75 milliarder kroner i aksjer, og nesten 46 milliarder kroner i kontanter for de belgiske og luxembourgske delene av storbanken

NA24 – din næringslivsavis

Da får franskmennene kontroll over de belgiske forsikringsoperasjonene, og 67 prosent av Fortis’ bankdel i Luxembourg, opplyser BNP Paribas i en e-post mandag, ifølge Bloomberg.

Staten inn som eier
Den franske overtakelsen kommer i kjølvannet av helgens dramatiske redningsaksjon for den tyske finansgiganten Hypo Real Estate Holding AG, etter en tidligere redningspakke gikk i vasken.

Den belgiske staten ender opp med en eierandel på 11,6 prosent i BNP Paribas, mens Luxembourg får 1,1 prosent, etter at overtakelsen av Fortis-delene er gjennomført.

Belgia vil da kunne oppnevne to styremedlemmer i den franske storbanken. Antakeligvis vil merkenavnet Fortis bli beholdt i Belgia, ble det opplyst på en pressekonferanse sent i går.

Får 3,3 mill nye kunder
BNP Paribas får med seg 3,3 millioner kunder etter overtakelsen.

- Denne transaksjonen gir BNP Paribas muligheten til videre utrulling av sin integrerte bankmodell i Europa. Banken får også to nye hjemmemarkeder, uttalte banken i en pressemelding.

Ifølge Bloomberg er BNP Paribas en av bankene som har klart å utnytte finanskrisen som følge av at banken har hatt mindre subprimetap enn tilsvarende konkurrenter. I juni kjøpte den franske banken Bank of Americas meglerenhet for 300 millioner dollar.

Suspendert
Fortis-aksjen er suspendert fra handel i en periode til investorene får oversikt over hva avtalen med franskmennene betyr.

Katastrofen som rammet Fortis var gigantinvesteringen på 24,2 milliarder euro, like i overkant av 200 milliarder kroner, i ABN Amro Holdigs aktiva, like før det øyeblikket subprimeboblen sprakk i USA og kredittmarkedene tørket inn, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere