NA24.no

Fortsatt «betydelig avstand» i budsjettsamtaler

Disse fire håper å bli enige om et statsbudsjett innen mandag, men vet ikke om de kommer i mål. Fra venstre: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp).
Disse fire håper å bli enige om et statsbudsjett innen mandag, men vet ikke om de kommer i mål. Fra venstre: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp). Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
At regjeringspartiene ikke klarte å komme med et nytt budsjettilbud lørdag, skaper forventninger i KrF om reell bevegelse og fremgang.

Regjeringspartiene Høyre og Frp jobbet lørdag med et justert forslag til støttepartiene KrF og Venstre. Men ved 17-tiden ble det klart at sentrumspartiene ikke ville få noe nytt tilbud før på et møte i 12-tiden søndag, får NTB opplyst.

– Da forventer vi at det er en bevegelse og mer enn bare en justering, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Regjeringen er avhengig av støtte fra KrF eller Venstre for å få flertall i Stortinget for sitt budsjett.

– Større forventninger

Syversen mener regjeringspartiene har et godt grunnlag for å komme med et endret tilbud.

– Vi hadde i utgangspunktet forventet at vi skulle ha et forhandlingsmøte lørdag ettermiddag, sier han til NTB.

Finanskomiteens leder understreker samtidig at det er innholdet i det regjeringspartiene kommer med, som betyr noe.

– Hvis det blir bedre av å vente én dag, er kanskje det like greit. Men vi har vel nå behov for progresjon. Derfor blir det desto større forventninger til tilbudet som det jobbes med, sier han.

Fra Venstre-hold er tonen mer forsiktig.

– Venstre har respekt for at regjeringspartiene trenger tid på kammerset, sier partiets finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

– Betydelig avstand

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter erkjente lørdag at fristen partene selv har satt, kan ryke.

– Det er betydelig avstand. I utgangspunktet er det satt at vi skal være ferdige til mandag. Det er ikke sikkert vi greier det, men det vil tiden vise, sier han.

Hagesæters kollega i Høyre, Svein Flåtten, slår fast at regjeringspartiene lørdag jobbet med hele budsjettet.

– Det er stort, det er mange saker, og derfor må dette nødvendigvis ta tid. Jeg føler vi har en viss tidsfrist på oss, og den håper vi å kunne holde, sier han.

Flåtten vil ikke gi noen beskrivelse av avstanden mellom regjeringen og støttepartiene.

– Det kommer litt an på hvilke saker man snakker om, sier han.

Fikk skisse

Venstre og KrF fikk fredag et tilbud fra regjeringspartiene som de samme dag ga en tilbakemelding på. Høyre og Frp arbeidet lørdag med å forbedre sitt tilbud.

Hagesæter understreket at det viktigste er at landet får et godt budsjett, og at alle de fire partiene får satt sitt fotavtrykk på det.

Etter at regjeringen presenterte sitt opprinnelige budsjettforslag, har både Venstre og KrF lagt fram alternative budsjetter med en klar markering av egne saker.

KrF vil skrote alle kutt i formuesskatten, styrke budsjettets sosiale profil og ha mer penger til bistand.

Også Venstre krever endringer i modellen for formuesskatten og vil samtidig ha et grønnere skatte- og avgiftsopplegg.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere