NA24.no

Fortsatt boom i boligmarkedet

Sist oppdatert:
I motsetning til det som er normalt, steg boligprisene i november. Det ble også omsatt flere boliger enn i samme periode i fjor.

Boligprisen steg 0,4 prosent i november, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Prisene var 8,8 prosent høyere i november i år sammenliknet med november i fjor.

En bolig koster nå i gjennomsnitt 19.800 kroner per kvadratmeter.

- Det er overhodet ingen tegn, snarere tvert i mot, til at noe har dempet seg i boligmarkedet. Folk har ikke tatt inn over seg at renten har steget, sa styremedlem Torbjørn Ek i EFF da boligprisstatistikken ble lagt frem for pressen torsdag.

Oppadgående trend
Sesongkorrigert steg prisene med 0,8 prosent, det vil si at den underliggende prisveksten er sterkere enn den pleier i samme periode.

Hittil i år har den underliggende prisveksten vært sterkere enn historisk utvikling hver måned.

- Det er første gang jeg har sett at de sesongkorrigerte tallene er positive hele veien. Det har vært et sterkt år i 2005, sa NEF-sjef Finn Tveter under pressekonferansen.

Tidligere har november og desember vært rolige måneder på boligfronten, mens det stor støtet har kommet i januar og februar. Fortsatt venter både NEF og EFF en oppgang på begynnelsen av 2006, men om den blir like kraftig som de siste årene er vanskelig å spå.

Hurtige salg
Antall omsatte boliger i forrige måned viser også at det er et godt trykk i markedet. For mens det i samme måned i 2004 ble solgt 4.087 boliger, er tilsvarende tall i år 4.374 boliger. Spesielt har antall omsatte leiligheter steget siden i fjor, fulgt av eneboliger.

Omsetningen av delte boliger har imidlertid holdt seg stabil.

Den gjennomsnittlige omsetningshastigheten i november var 25 dager, en nedgang på tre dager fra november 2004. Også sammenliknet med oktober, har omsetningshastigheten falt.

Raskest gikk det i Stavanger, der det tok 15 dager i snitt for en selger å kvitte seg med boligen sin. Oslo ligger hakk i hæl, med 18 dager.

- Det går rykende fort i Stavanger, og markedet i Oslo er virkelig oppegående, sa Tveter i NEF.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere