NA24.no

Fortsatt stor usikkert rundt Iraks oljelov

Tirsdag var en ny runde med nyheter rundt den nye oljeloven til Irak og en godkjennelse synes ikke å være nærmere.

Det politiske spillet rundt den meget viktige oljeloven i Irak ser ut til å fortsette med uforminsket styrke. I går meldte den irakiske regjeringen at de hadde godkjent nye endringer i oljeloven og var klare til å sende den over til parlamentet for godkjennelse.

Litt senere tirsdag gikk den autonome kurdiske regjeringen i det nordlige Irak at de har til gode å se det godkjente utkastet fra regjeringen i Bagdad. Kurderne som er en av de avgjørende fraksjonene i forhold til å godkjenne den nye oljeloven sa videre at de verken hadde sett eller godkjent noe nytt utkast.

- Vi håper regjeringen ikke godkjenner en tekst som kurdiske regionale regjeringen er uenig i siden dette bryter de konstitusjonelle rettighetene til den kurdiske regionen, skrev den regionale regjeringen i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Da hadde den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki tidligere på dagen holdt en pressekonferanse hvor han beskrev loven som den viktigste for Irak. Det var forventet at parlamentet skulle starte behandling av forslaget i dag.

Et tidligere forslag ble godkjent av regjeringen allerede i februar, men på grunn av sterk motstand fra selvstyremyndighetene i Kurdistan har prosessen stoppet opp i påvente av forhandlinger mellom partene.

Den nye lovforslaget ble ikke offentliggjort.

Det vanskelige punktet for partene er fordelingen og kontrollen med landets oljeressurser. Den kurdiske regjeringen i Nord-Irak har som kjent delt ut lisenser i egen regi til blant annet norske DNO.

Et tilleggsforslag som tar for seg fordelingen av inntektene skal ifølge planen godkjennes i av sentralregjeringen denne uken for videre behandling i parlamentet til uken.

En parlamentsbehandling er imidlertid heller ikke lett å få til i Bagdad, hvor parlamentet flere ganger har blitt lammet av for lavt oppmøte til å være beslutningsdyktig. To større fraksjoner boikotter for øyeblikket parlamentet og hindrer beslutningsdyktighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere