NA24.no

Fortsatt trist på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs fikk en nok tung dag. De oljerelaterte aksjene tynget, mens lakseaksjene var verre.

Oslo Børs er fortsatt tynget av de oljerelaterte aksjene samt at politikerne varsler strengere kontroll med lakseindustrien. Hovedindeksen ble sendt ned 2,91 prosent til 379,60 poeng.

Blytunge oljeaksjer
Oljeprisen hadde en noe volatil utvikling tirsdag. Etter en rolig start falt oljeprisen før den steg igjen. Mot slutten av dagen falt prisen på et fat Nordsjøolje med levering i juli til 70,19 dollar.

Dollaren styrket seg noe fra tidligere bunn og kostet da Oslo Børs stengte rundt 6,06 kroner.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Oljetungvekterne med Statoil og Norsk Hydro i spissen ble de mest omsatte aksjene og ble sendt ned henholdsvis 1,68 prosent til 176 kroner og 2,91 prosent til 167 kroner. En av fredagens vinnere, DNO, falt hele 5,76 prosent uten at det forelå noe nytt fra selskapet.

Det lille oljeselskapet Altinex falt 4,09 prosent til 1,64 kroner, men holdt seg fortsatt på emisjonskursen på 1,55 kroner fra forrige uke.

Nedgangen i oljeprisen fikk også innvirkning på en rekke andre aksjer denne dagen. SeaDrill falt hele 7,52 prosent til 83 kroner, mens Awilco Offshore falt 6,48 prosent. Aker Kværner ble også rammet av svak oljeservicesektor og endte ned 6,46 prosent.

Petroleum Geo Service var det eneste lyspunktet blant tungvekterne denne dagen og steg 1,36 prosent. Meglerhuset UBS Waburg var sultne på PGS-aksjer tirsdag og sto bak 83 prosent av nettokjøpene.

Kursvinnere ble stoppet
Oslo Børs innførte børspauser i henholdsvis Simrad Optronics samt det kanadiske selskapet Questerre. Begge aksjene figurerte høyt på vinnerlisten tirsdag.

Børspausen i Simrad skyldtes at aksjekursen stakk til himmels uten at det forelå noen forklaring fra selskapet. Etter en liten halvtime ble børspausen opphevet. Senere ble det kjent at investor Morten Narverud har kjøpt 2,1 millioner aksjer i selskapet. Aksjen endte opp 29,59 prosent til 6,35 kroner.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre endte opp 8,64 prosent. Oslo Børs innførte en børspause i aksjen for å finne ut om det var ulik informasjon i markedet. NA24 iMarkedet skrev at Questerre melder at de har gjort et betydelig funn av olje i forbindelse med Vulcan-feltet og det tok drøye to timer før Børs opphevet børspausen.

Vollvik-favoritten DynaPel fulgte opp med en oppgang på 10,64 prosent til 26 kroner. Selskapet er i ferd med å gjennomføre flere emisjoner på nivåer godt over denne prisen og noen like under. Meglerhusene First Securities og Netfonds sto bak alle nettokjøpene tirsdag.

Lakseskrell
Lakseaksjene fikk seg en knekk denne dagen og bidro sterkt til at Oslo Børs ble blytung mot slutten av dagen. IntraFish refererer i dag til et leserinnlegg fra stortingsrepresentantene Lars Peder Brekk og Steinar Gullvåg fra henholdsvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Brekk er lederen av Stortingets næringskomité, mens Gullvåg er Aps fiskeripolitiske talsmann. Begge tar til orde for en ny retning i forbindelse med tildelingen av konsesjoner. De viser til at det rødgrønne flertallet i Stortingets næringskomité ønsker en helhetlig gjennomgang av konsesjonspolitikken og ber departementet vurdere utleie og bortfeste av oppdrettskonsesjoner. Det skal ifølge brevet være grunnlag for et nytt konsesjonsregime og mer differensiert eierskap i havbruksnæringen.

Dette fikk lakseaksjene til å reagere. Cermaq endte ned 6,39 prosent, mens Pan Fish falt 3,52 prosent. Lerøy Seafood ble sendt ned 2,64 prosent.

Ny sjef i Norske Skog
Markedet ser ikke ut til å bry seg noe særlig om nyheten rundt ansettelsen av den nye konsernsjefen i Norske Skog. Aksjen falt rundt 2,70 prosent etter at det ble kjent at Christian Rynning-Tønnesen er ansatt som ny konsernsjef. Rynning-Tønnesen tar dermed over etter Jan Oksum som måtte gå som leder i det norske papirkonsernet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere