*Nettavisen* Økonomi.

Fortsatt tungt i industrien

Foto: Scanpix

Fortsatt store ufordringer for norsk industri, viser undersøkelse.

28.10.09 11:24

Konjunkturbarometeret for tredje kvartal viser et et ytterligere fall i industriproduksjonen og sysselsettingen, men nedgangen var svakere enn registrert i første halvår, melder SSB.

«Norske industriledere melder om moderat fall i produksjonsvolumet, men resultatene spriker bransjene imellom. Lav ordretilgang hos produsenter av skip og oljeplattformer utgjør en stor utfordring for deler av industrien», skriver SSB.

Indikerer fall
Industriledernes vurdering av utviklingen på kort sikt var fremdeles negativ, men færre delte denne oppfatningen. Forventning om bedre forhold i eksportmarkedet støtter dette resultatet, melder SSB.

Den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien økte til minus 5 i tredje kvartal fra minus 7 i andre kvartal. Reduserte lager av produkt for salg medvirket til oppgangen. Tallverdien indikerer et ytterligere fall i industriproduksjonen, men nedgangen blir gradvis svakare.

- Fortsatt negativt
- SSBs konjunkturbarometer for industrien viser et fortsatt svakt bilde. Flere industribransjer har blitt noe mer optimistiske det siste kvartalet. Tre bransjer mener nå at utsiktene er gode; Næringsmiddel, trelast og trevare og ikke-jernholdige metaller. På den annen side er det fortsatt svært svake utsikter for metaller, data og utstyr, maskiner og skip og plattformer. Utsiktene anses som svake for kjemiske råvarer og maskinreparasjon, skriver DnB Nor Markets i en kommentar til utviklingen.

De legger til at til tross for tegn til bedring for deler av industrien, er hovedinntrykket fortsatt svakt.

- For en del viktige bransjer er utsiktene fortsatt særdeles svake. Det tilsier at Norges Bank vil være forsiktige med å heve renten av hensyn til kronekursen, skriver meglerhuset i en rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.