NA24.no

Fortvilet over DnB Nor

Sist oppdatert:
Milliardverdier fordufter og tilliten til storbanken er på et lavmål.

Aksjekursen har stupt til det laveste nivået på nærmere 15 år.

NA24 - din næringslivsavis

Stor usikkerhet rundt kapitalsituasjonen til DnB Nor har sørget for at aksjekursen har falt 45 prosent så langt i år. I investormiljøene snakkes det om fare for en emisjon der aksjonærene kan bli kraftig utvannet. Å hente frisk kapital i dagens marked er svært vanskelig, om enn ikke umulig.

15 milliarder borte
Enkelte peker også på at staten ved Nærings- og handelsdepartementet ikke har den beste historien når det kommer som eier i DnB Nor. Den forrige bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet ligger friskt i minnet i aksjemarkedet. Da ble aksjonærene nullet ut, og tapte alle sine verdier i forbindelse med redningspakken som staten kom med.

Så langt i år har verdier for 15,25 milliarder kroner forduftet fra DnB Nors markedsverdi. I februar 2007 lå børsverdien på DnB Nor på over 100 millioner kroner. I dag er den knapt 21 milliarder. Fra toppen for snart to år siden har aksjekursen i DnB Nor rast ufattelige 83,5 prosent. Frykten er at alle verdiene vil forsvinne.

Ingen grunn til å kjøpe
- Investorer ser nå ingen grunn til å kjøpe DnB Nor-aksjen så lenge spekulasjonene går så sterkt om en kommende emisjon, sier Alf-Helge Holtskog, formuesforvalter i Sigma Fondene til NA24.

I analytikerkorpset ser de ingen fundamentale grunner som kan forklare det voldsomme børsfallet.

- Det er ingen god grunn til at aksjen skal underprestere så mye sammenlignet med andre europeiske banker. I utgangspunktet har vi sett en rekke analytikere kutte sine estimater på bakgrunn av høyere tap knyttet til lån i fjerde kvartal, svarer analytiker Henrik Schmidt i Keefe, Bruyette & Woods Limited til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Fallet kommer på frykt for at en emisjon vil vanne ute aksjonærene og at det kommer massive lånetap, sier analytiker Fredrik Gutenbrant i den franske banken Credit Agricoles meglerhus Cheuvreux til NA24.

Staten får skylden
Holtskog mener at hele problemet for DnB Nor nå er at staten er så tungt inne på eiersiden.

- Med staten som eier får man ikke snudd tingene rundt. Alle vet at emisjonen kommer. Hadde dette vært et privateid selskap, hadde de snudd seg rundt og tatt emisjonen i går. Nå må de komme med en melding om at de ikke trenger penger, eller kjøre i gang emisjonen, sier Holtskog.

Holtskog peker blant annet på gårsdagens avgjørelse i Bankklagenemnda der DnB Nor tapte klagesaken om strukturerte spareprodukter.

Les mer: Kan kreve flere milliarder av DnB Nor

Sliter
- DnB Nor sliter jo, og gårsdagens avgjørelse kan jo bli stygg, uten at det er sikkert at den blir det. Men DnB Nor har jo ikke noen voldsom pengebinge å ta av, sier Holtskog, som sier at DnB Nor langt på vei selv kunne hindret de siste dagers kursras.

DnB Nor vil ikke kommentere sin egen kapitalsituasjon.

Internasjonalt har også bankene vært i hardt vær. Spekulasjoner om bankene kommer til å legge frem elendig resultater har medført store kursfall. Likevel blir reaksjonene på børsfallet i DnB Nor oppfattet som en overdrivelse.

- Det burde ikke være noen overraskelse at lånetapene går opp, i tillegg til at vi vet at alle norske banker vil øke sine generelle provisjoner (myndighetene oppfordrer bankene til å gjøre dette) og at det er sannsynlig at DnB tar litt videre nedskrivninger på eksponeringen til dansk eiendom, sier Schmidt.

Kan stoppe dette selv
Fortsatt har ikke DnB Nor ønsket å kommentere noe rundt kapitalsituasjonen.

- De kan stoppe dette selv ved å komme ut og kommentere situasjonen. Det er nå skapt en frykt blant folk, mener Holtskog som tidligere jobbet som megler i DnB Nor Markets

Ikke alle ser like mørkt på situasjonen for Norges største finanskonsern.

- I et europeisk perspektiv ser både Norge og DnB fortsatt veldig attraktivt ut, både fra makro- og selskapsperspektiv, sier Schmidt til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere