*Nettavisen* Økonomi.

Fortvilet over DnB Nor

Milliardverdier fordufter og tilliten til storbanken er på et lavmål.

21.01.09 14:03

Aksjekursen har stupt til det laveste nivået på nærmere 15 år.

NA24 - din næringslivsavis

Stor usikkerhet rundt kapitalsituasjonen til DnB Nor har sørget for at aksjekursen har falt 45 prosent så langt i år. I investormiljøene snakkes det om fare for en emisjon der aksjonærene kan bli kraftig utvannet. Å hente frisk kapital i dagens marked er svært vanskelig, om enn ikke umulig.

15 milliarder borte
Enkelte peker også på at staten ved Nærings- og handelsdepartementet ikke har den beste historien når det kommer som eier i DnB Nor. Den forrige bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet ligger friskt i minnet i aksjemarkedet. Da ble aksjonærene nullet ut, og tapte alle sine verdier i forbindelse med redningspakken som staten kom med.

Så langt i år har verdier for 15,25 milliarder kroner forduftet fra DnB Nors markedsverdi. I februar 2007 lå børsverdien på DnB Nor på over 100 millioner kroner. I dag er den knapt 21 milliarder. Fra toppen for snart to år siden har aksjekursen i DnB Nor rast ufattelige 83,5 prosent. Frykten er at alle verdiene vil forsvinne.

Ingen grunn til å kjøpe
- Investorer ser nå ingen grunn til å kjøpe DnB Nor-aksjen så lenge spekulasjonene går så sterkt om en kommende emisjon, sier Alf-Helge Holtskog, formuesforvalter i Sigma Fondene til NA24.

I analytikerkorpset ser de ingen fundamentale grunner som kan forklare det voldsomme børsfallet.

- Det er ingen god grunn til at aksjen skal underprestere så mye sammenlignet med andre europeiske banker. I utgangspunktet har vi sett en rekke analytikere kutte sine estimater på bakgrunn av høyere tap knyttet til lån i fjerde kvartal, svarer analytiker Henrik Schmidt i Keefe, Bruyette & Woods Limited til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Fallet kommer på frykt for at en emisjon vil vanne ute aksjonærene og at det kommer massive lånetap, sier analytiker Fredrik Gutenbrant i den franske banken Credit Agricoles meglerhus Cheuvreux til NA24.

Staten får skylden
Holtskog mener at hele problemet for DnB Nor nå er at staten er så tungt inne på eiersiden.

- Med staten som eier får man ikke snudd tingene rundt. Alle vet at emisjonen kommer. Hadde dette vært et privateid selskap, hadde de snudd seg rundt og tatt emisjonen i går. Nå må de komme med en melding om at de ikke trenger penger, eller kjøre i gang emisjonen, sier Holtskog.

Holtskog peker blant annet på gårsdagens avgjørelse i Bankklagenemnda der DnB Nor tapte klagesaken om strukturerte spareprodukter.

Les mer: Kan kreve flere milliarder av DnB Nor

Klikk på bildet for å forstørre.

Sliter
- DnB Nor sliter jo, og gårsdagens avgjørelse kan jo bli stygg, uten at det er sikkert at den blir det. Men DnB Nor har jo ikke noen voldsom pengebinge å ta av, sier Holtskog, som sier at DnB Nor langt på vei selv kunne hindret de siste dagers kursras.

DnB Nor vil ikke kommentere sin egen kapitalsituasjon.

Internasjonalt har også bankene vært i hardt vær. Spekulasjoner om bankene kommer til å legge frem elendig resultater har medført store kursfall. Likevel blir reaksjonene på børsfallet i DnB Nor oppfattet som en overdrivelse.

- Det burde ikke være noen overraskelse at lånetapene går opp, i tillegg til at vi vet at alle norske banker vil øke sine generelle provisjoner (myndighetene oppfordrer bankene til å gjøre dette) og at det er sannsynlig at DnB tar litt videre nedskrivninger på eksponeringen til dansk eiendom, sier Schmidt.

Kan stoppe dette selv
Fortsatt har ikke DnB Nor ønsket å kommentere noe rundt kapitalsituasjonen.

- De kan stoppe dette selv ved å komme ut og kommentere situasjonen. Det er nå skapt en frykt blant folk, mener Holtskog som tidligere jobbet som megler i DnB Nor Markets

Ikke alle ser like mørkt på situasjonen for Norges største finanskonsern.

- I et europeisk perspektiv ser både Norge og DnB fortsatt veldig attraktivt ut, både fra makro- og selskapsperspektiv, sier Schmidt til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.