*Nettavisen* Økonomi.

Forventer at gaver gir pen omtale

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Mange annonsører mener det er greit å betale for redaksjonell dekning.

Majoriteten av annonsørene mener bloggene nyter større troverdighet enn journalister, viser en undersøkelse utført av Annonsørforeningen.

17 prosent av de spurte forventer i tillegg positiv omtale ved betaling eller tildeling av produkter.

- Det er fascinerende at mange av virksomhetene faktisk er villig til å bruke penger er å kjøpe seg redaksjonell omtale i sosiale medier. Selv om kjøpt og betalt omtale er en uheldig utvikling, tyder mye på at prisen for nettopp en slik virksomhet etter hvert vil skyte i været. Mange bloggere har fått managere og andre som vil ha sin del av kaken, sier kreativ leder Aina Kristensen i PR-operatørene i meldingen.

Sosiale medier i tiden
78 prosent av norske markedsførere bruker mer tid på sosiale medier enn for bare et år siden. En av de viktigste årsakene til dette er nærheten til målgruppen og at det gir mulighet for dialog og engasjement hos konsumentene i målgruppen. I tillegg er kundekontakt, markedsføring og overvåkning medvirkende årsaker til trenden.

33 prosent mener det viktigste motargumentet mot sosiale medier, er at det er tidkrevende.

Totalt sett lite brukt
Til tross for at det er stor enighet om at sosiale medier er viktig, kommer det ikke frem på budsjettsiden.

  • 17 prosent bruker ikke penger på sosiale medier i det hele tatt.
  • 21 prosent under 100.000 kroner.
  • 29 prosent bruker mellom 100.000 - 500.000 kroner.
  • 14 prosent har avsatt mer enn 500.000 kroner.

Kreativ leder Aina Kristensen i PR-operatørene, advarer mot det hun kaller halvhjertede forsøk i sosiale medier.

- En kampanje i sosiale medier er definitivt billigere enn en TV-kampanje, men også her får du det du betaler for. En halvferdig introduksjon på Facebook med noen få bloggere gir ikke annonsørene et vanntett alibi, men muligheten til å si at: "Jo da, vi er også i sosiale medier."

- Halvhjertete fremstøt kan faktisk gjøre skade som tiliser at det hadde vært bedre ikke å være der i det hele tatt, sier Kristensen.

Stor tro på seg selv
De norske markedsførerne har stor tro på egne ferdigheter i bruken av sosiale medier. Ifølge undersøkelsen er det nesten ikke dårlige erfaringer å hente. Halvparten av de spurte mener de selv har gode ferdigheter i bruken av sosiale medier. Og over halvparten mener det er feil at konkurrentene deres buker mer tid på de sosiale mediene enn de selv gjør.

Kristensen er usikker på om markedsførerne treffer blink når de omtaler seg selv og egen aktivitet i de sosiale mediene. Hun presiserer at det er vanskelig å få susksess i de sosiale mediene basert på hobbybruk og dugnadsarbeid.

Facebook i førersetet
Hele 79 prosent av markedsførerne svarer i undersøkelsen til Annonsørforeningen at de ikke har forkastet noen arenaer de tidligere har satset på. Tvert imot ønsker hele 90 prosent å fortsette den pågående satsingen i sosiale medier og da spesiellt på Facebook.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.