NA24.no

Forventer dyrere tider

Sist oppdatert:
Både bedriftssjefene, økonomene og folket tror prisene vil øke de neste to årene.

Forventningsundersøkelsen for første kvartal 2008 viser at det nå forventes høyere prisvekst enn ved målingen i forrige kvartal.

Båd næringslivslederne, partene i arbeidslivet, økonomiekspertene og husholdningene forventer alle at det vil bli en høyere prisvekst de neste par årene.

NA24 - din næringslivsavis

Blant husholdningene er andelen som forventer høyere innskudds- og lånerente de neste tolv månedene lavere enn i fjerde kvartal 2007.

Mens 66,4 prosent forventet en høyere rente i forrige kvartal, svarte 57,7 prosent av de spurte det samme i første kvartal 2008. Andelen som forventer et fall i renten er på 9,2 prosent mot 4,3 prosent i forrige kvartal. Andelen som forventer at renten skal forbli på det nivået den er på i dag øker fra 25,2 prosent i fjerde kvartal 2007 til 27,5 prosent i første kvartal 2008.

Undersøkelsen er utført av TNS Gallups på oppdrag fra Norges Bank. Den gjennomføres kvartalsvis blant eksperter i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger. Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot et mål om lav og stabil inflasjon.

Forventninger til den fremtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene.

Undersøkelsen er hittil gjennomført 25 ganger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere