NA24.no

Forventer EU-rente på minus 0,05%


- Det er ECB selv som har skapt forventingene, og vi kjenner igjen mønsteret i kommunikasjonen fra tidligere, skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor. Han forventer rentekutt på dagens møte.
- Det er ECB selv som har skapt forventingene, og vi kjenner igjen mønsteret i kommunikasjonen fra tidligere, skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor. Han forventer rentekutt på dagens møte. (DNB)
Storbank forventer at Den europeiske sentralbanken (ECB) senker rekordlav rente ytterligere.

Markedets fokus i dag er rentemøtet i ECB.

- Allerede på pressekonferansen etter det forrige rentemøtet i slutten av oktober, levnet ECB-sjefen Draghi liten tvil om at ytterligere pengepolitiske stimulanser var i emninga, skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor i en morgenrapport torsdag.

Risikoen for veksten i eurosonen er fortsatt på nedsiden av ECB sine anslag (1,7 prosent neste år og 1,8 prosent i 2018), særlig som en følge av oppbremsingen i fremvoksende økonomier.

Nedre grense forskjøvet

- Viktigst for ECB er nok likevel at utsiktene for inflasjonen har avtatt siden forrige gang staben i ECB lagde sine prognoser i september. Egne og andre lands erfaringer så langt med negative renter har dessuten gjort at ECB ikke lenger mener at det nåværende rentenivået er den nedre grensen, skriver Østnor.

Han venter derfor flere endringer på møtet i dag.

- For det første venter vi at både refi- og innskuddsrenten senkes med 10 basispunkter til hhv. -0,05 og -0,30 prosent, skriver Østnor.

Tror ikke på todelt rente

Forrige uke ble det spekulert i om ECB kunne introdusere et todelt system, der banken får en rente på deler av sine innskudd i sentralbanken, og en (enda) lavere rente på det overskytende.

- Vi tror imidlertid det vil være intern motstand mot en slik ordning, all den tid noen lands banker vil treffes hardere enn andre.

Økning i verdipapirkjøp

Videre venter DNB Markets at ECB vil øke de månedlige verdipapirkjøpene med €20 milliarder til €80 mrd., og forlenge perioden med 12 måneder.

- Det vil bidra til å løfte ECBs balanse til over €4500 mrd. om to år, og gi inflasjonen et løft, skriver Østnor.

Konsensus i markedet forventer 15-20 basispunkter kutt i rentene, en økning av verdipapirkjøpene på €15 milliarder per måned og en forlengelse av kjøpene i ytterligere seks måneder.

Egenskapte forventninger

- Det er ECB selv som har skapt forventingene, og vi kjenner igjen mønsteret i kommunikasjonen fra tidligere. Draghi har levert på både «whatever it takes» i 2012 og på «essential to bring back inflation to target and without delay» fra november i fjor. Å ikke levere på forventningene tilsier en utilsiktet innstramming i pengepolitikken, sa sjeføkonom Praet i januar i år. Situasjonen nå er temmelig lik den ved forrige årsskifte. Euroen har svekket seg drøye 3 prosent de siste månedene, en svekkelse som raskt reverseres dersom ECB ikke tråkker til.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere