Forventer OPEC-kutt

Foto: (Scanpix)

DnB Nor Markets forventer større kutt i produksjonen til oljekartellet.

16.03.09 11:45

- Vi forventer ytterligere OPEC-kutt kommunisert på søndagens møte, heter det i en rapport fra oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos meglerhuset DnB Nor Markets.

NA24 - din næringslivsavis

OPEC holder sitt 152. møte i Wien førstkommende søndag. Kuttene vil stå høyt på dagsorden til oljekartellet.

Kutter mindre
I desember meldte kartellet at produksjonen skulle kuttes med 4,2 millioner fat daglig som er tilbake til nivået som var i september. Det er lettere sagt enn gjort.

- Det er fra 29,05 millioner fat til 24,85 millioner fat, sier Kjus, og estimerer produksjonen i mars til å være 25,6 millioner fat. Dermed har kartellet levert 3,5 millioner fat i kutt, som er 0,7 millioner fat lavere enn tidligere meldt.

Under 25 millioner
Kjus basiscase er at kartellet kutter ytterligere en million fat daglig med noe effekt fra april og at 58 prosent leveres i mai.

- Saudi Arabia vil fortsette å kutte produksjonen, men ikke mer enn ytterligere 180.000 fat daglig, for å være i samsvar med tidligere meldte kutt, heter det.

For resten av OPEC-medlemmene estimerer Kjus at kartellet leverer under 25 millioner fat daglig fra mai og fremover.

Sterk etterspørsel
Amerikansk bensinetterspørsel står for mer enn ti prosent av verdens etterspørsel etter olje.

- De siste ukene har vi sett en sterkere etterspørsel etter bensin rapportert i de ukentlige oppdateringene, skriver Kjus.

Han tror dette handler om nye forsyninger på distribusjonsnivå i landet, siden mange forhandlere har kjørt ned sine lagre på grunn av svakere kredittfasiliteter.

Sjekk NA24s egne oljesider

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag