NA24.no

Forvirrende børsdag

Foto: Fotograf:Henny Ray Abrams (AP)
Sist oppdatert:
USA-børsene begynte i pluss, men falt tilbake etter rentemelding som ikke overrasket noen.

USA-børsene begynte positivt, men falt tilbake den siste halvtimen, og endte jevnt over i null. S&P 500-indeksen steg marginale 0,1 prosent til 1.048,5 poeng. Det er ikke lett å forklare verken oppgangen først på dagen eller fallet på slutten.

Dagens store nyhet var rentemeldingen fra den amerikanske sentralbanken, som kom snaut to timer før børsslutt. Federal Reserve holder styringsrenten på 0 til 0,25 prosent.

Banken opprettholder også formuleringen om at den forventer at det ekstraordinært lave rentenivået vil vedvare en lengre periode. På forhånd var det en viss usikkerhet om hvorvidt banken ville modifisere denne formuleringen for å forberede markedet på en kommende renteoppgang. Det skjedde altså ikke.

Les mer: Fortsatt gratis penger

Alt i alt var det vanskelig å se noen stor overraskelse i meldingen. Først vinglet børsen litt opp og ned etter rentemeldingen, men den siste halvtime bar det bratt nedover. Mens indeksene jevnt over var opp rundt 1 prosent da en halvtime gjenstod, endte de altså rundt null.

Dollaren svekket seg marginalt. En euro koster nå 1,487 dollar, mot 1,485 rett før meldingen kom.

Fokus på jobber
Denne uken er søkelyset rettet mot det amerikanske arbeidsmarkedet. Onsdag ettermiddag kom rapporten som viser at sysselsettingen falt med 203.000 innen det private næringslivet i USA. Dette var noe høyere enn hva økonomene hadde ventet. Likevel er det syvende måned at fallet i sysselsettingen er lavere enn den foregående måneden.

Fredag kommer den offisielle arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene. Den rapporten er ventet å vise et fall i sysselsettingen utenom jordbruket på 175.000 i oktober. Samtidig venter økonomene at ledigheten vil stige til 9,9 prosent fra 9,8 prosent.

Les mer: Færre jobbkutt i USA

Det har også kommet nye tall som viser hvordan tjenestesektorene i USA er forventet å utvikle seg. ISM-indeksen for sektoren falt i oktober til 50,6 poeng i oktober fra 50,9 poeng i september. Det viser en oppdatering fra Institute of Supply Management.

På forhånd hadde økonomene forventet at indeksen ville vise en oppgang til 51,5 poeng. Det antyder estimater fra Bloomberg.

Les mer: Skuffende fra tjenestesektoren

Olje opp
Oljeprisen steg onsdag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI endte opp 80 cent til 80,40 dollar på råvarebørsen i New York. Det er verdt å merke seg at den ordinære handelen her sluttet før aksjemarkedet begynte å falle på tampen av dagen.

I London endte Brent-olje 78 cent til 78,89 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer steg 0,3 prosent. Delindeksen for oljeservice falt derimot 1,2 prosent. Når det gjelder den siste hjalp det neppe at oljeserviceselskapet Baker Hughes la frem tall som viser langt svakere utvikling enn markedet hadde forventet.

Baker Hughes falt 6 prosent.

Les mer: Skuffende fra oljeservicegigant

Time Warner har lagt frem sitt resultat etter tredje kvartal og overgår forventningene i markedet når det gjelder både resultatet og omsetningen. Time Warner endte ned marginale 0,2 prosent.

Les mer: Mediekjempe bedre enn ventet

Matvareselskapet Kraft Foods falt 3 prosent etter å ha nedjustert sin omsetningsprognose.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,31% til 9.802,14

Nasdaq -0,09% til 2.055,52

S&P 500 +0,10% til 1.046,49

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere