Fotball-VM en pengemaskin

Foto: EPA/Scanpix

Fotball-VM får millionene til å rulle i Tyskland.

10.06.06 11:40

De største inntektene går til turistnæringen i de byene hvor kampene spilles, og det handler om milliarder.

Det er tolv tyske byer som skal være vertskap for den 64 kamper lange turneringen. Og det ventes millioner av besøkende. De fleste kommer ikke til å kjøpe billett, men nøyer seg med å være i nærheten av sine landsmenn, feste og bruke penger på andre ting.

NA24 - din nye næringslivsavis

Gyldne tider
Og det forventes gyldne tider, fremfor alt i hotell, restaurant og transportnæringen.

Dessuten har tyskerne store forhåpninger til at oppmerksomheten fra minst tre milliarder fjernsynsseere skal få hele den tyske økonomien i bevegelse i lang tid fremover.

I Osnabrück har Organisasjonen for strukturforskning i næringslivet, GWS, beregnet at det samlede økonomiske effekten av fotball VM i årene 2003-2010 kommer til å ende på 8 milliarder euro og gi 30 000 nye jobber.

- Om vårt eget lag dessuten skulle gå av med VM-seieren så hadde alt vært perfekt, sier Markus Kurscheidt ved Ruhruniversitetet i Bochum til tidsskriftet Die Wirtschaft.

Fordeles
Men de 800 millioner euro som kommer til å bli brukt under selve VM-måneden fordeles jevnt over Tyskland. I delstaten Nordrhein-Westfalen hvor mange av kampene skal spilles forventer man at økonomien skal blomstre.

Bare i Bonn ventes det at 50 000 supporter og 350 journalister kommer. Fra Portugal kommer 15 000 supportere og 150 journalister.

- Mediainteressen styrker det øvrige Tyskland når landet havner i fokus. Det gir langsiktige effekter for turismen, sier Ossian Stjernstrand, som er sjef for Turismens utredningsinstitutt.

- Se på OL i Barcelona 1992. Turismen har økt, men det som også har økt er andelen som er der for business, sier han til Dagens Nyheter.

At større begivenheter genererer store felles økonomiske gevinster er en realitet som idretten gjerne drar frem når man diskuterer søknader om å få arrangere OL, VM og andre turneringer.

For at et arrangement skal gi maksimal uttelling på sikt spiller også andre begivenheter inn.

Under OL i Sydney forventet australierne en turistinvasjon, men den uteble helt. Den 11. september 2001, kom terrorangrepene i New York og ingen våget å legge ut på flytur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.