NA24.no

Fotballdommer midlertidig suspendert etter sexdom

Sist oppdatert:
I april ble mannen i 20-årene dømt for sex med mindreårig. I juni skal fotballkretsen avgjøre om han mister autorisasjonen permanent.

I midten av april meldte Nettavisen nyheten om at en fotballdommer på Østlandet, i slutten av 20-årene, ble dømt for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Fotballdommeren og jenten møttes ikke gjennom idretten. I retten erkjente han straffskyld, og dette spørsmålet er heller ikke anket.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Fotballen en trygg og god arena

Derimot anket fotballdommeren straffeutmålingen på fire måneders fengsel, hvorav to av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år.

- Vi tar alle slike saker på høyeste alvor. Det handler om at barn og foreldre skal vite at fotballen er en trygg og god arena, uttalte daglig leder i den aktuelle fotballkretsen til Nettavisen da nyheten ble kjent.

Til tross for sex-dommen ble den aktuelle forballdommeren likevel satt opp til å være fadder for en rekruttdommer som er en jente som nylig er fylt 15 år. Sentrale personer i Norges Fotballforbund (NFF) kritiserte kretsen for dette.

Mandag 9. mai ble det avholdt et styremøte i den aktuelle kretsen hvor fotballdommerens fremtid ble diskutert. Konklusjonen ble at mannen i slutten av 20-årene blir midlertidig suspendert som fotballdommer.

Suspendert frem til 14. juni

Daglig leder i fotballkretsen på Østlandet skriver følgende i en mail til Nettavisen:

«Styret i fotballkretsen har innledet saksbehandling med sikte på å vurdere om dommer N.N. skal fratas sin autorisasjon som dommer på bakgrunn av erkjente straffbare forhold. Vedtak i dette spørsmål vil bli gjort i styremøte 14. juni, etter en saksbehandling hvor dommeren også vil få anledning til å uttale seg.

På bakgrunn av de forhold dommeren selv har erkjent, har styret i fotballkretsen besluttet at dommeren ikke skal tildeles oppdrag i kretsen frem til styret fatter vedtak i autorisasjonssaken.

Kretsen vil ikke gi ytterligere kommentarer knyttet til saken under den pågående behandlingen.»

Forsvarer: - Omhandlet kjæresteforhold

Mannens forsvarer mener, til tross for kretsens klare midlertidige standpunkt, at det ikke er snakk om suspensjon for sin klient. Dommeren hadde sitt siste oppdrag, i regi av kretsen, 8. mai, går det frem av NFF sine hjemmesider.

- Ut fra det som er formidlet fra kretsen er det ikke tale om suspensjon. Straffesaken omhandler et kjæresteforhold flere år tilbake i tid. Det straffbare forholdet skyldes at fornærmede var under den seksuelle lavalder. Fornærmede har ingen tilknytning til fotballmiljøet, sier Thorhild Holth til Nettavisen.

I dommen fra tingrett heter det blant annet:

«At en domfellelse vil være belastende for tiltalte og hans eventuelle karriereplaner, herunder arbeid rettet mot barn, må anses som en påregnelig følge av lovbruddet - og kan ikke tillegges vekt i formildende retning (...).»

- Har lidd av angst og depresjon

I dommen kommer det også frem at den fornærmede jenten har blitt utsatt for overgrep av ytterligere to betydelig eldre menn før hun møtte fotballdommeren. En spesialist i psykiatri forklarte også i retten at jenten har lidd av posttraumatisk stresslidelse, og har siden sommeren 2010 slitt med panikkanfall, angst og depresjon.

Psykiatrispesialisten forklarte også at jentens diagnose skyldes seksuelle overgrep.

I retten forklarte både den nå domfelte fotballdommeren og jenten at sexen var frivillig og at de var kjærester. 

De skal ha hatt sex flere ganger i en periode på flere måneder fra sensommeren eller høsten 2010 til våren 2011.

Dømte i Norway Cup

Det ble startet etterforskning mot den nå sedelighetsdømte mannen i mai 2014. Sommeren samme år han også finale i klassen jenter 15/16 år i en stor internasjonal turnering.

Mannen i slutten av 20-årene har også dømt en rekke fotballkamper i Toppserien for kvinner, og dømmer fortsatt på dette nivået. 

Han har også dømt fotballkamper i Norway Cup ved flere anledninger.

NB! Nettavisens journalist Farid Ighoubah er på sin fritid autorisert og aktiv fotballdommer i 2016-sesongen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere