*Nettavisen* Økonomi.

Fotballens mørke side

Foto: MAGI HAROUN (EPA)

Det er svært lett å la seg forføre av glamouren som preger dagens toppfotball. Likevel har industrien en bekmørk skyggeside.

14.07.09 22:35

Milliardæren Mike Ashley har prøvd å selge Newcastle United i nesten ett år. Det har ikke gått etter planen.

NA24 - din næringslivsavis

Glitter og glamour
Stjernene som skinner sterkest på fotballhimmelen virker dog ikke å bry seg nevneverdig om det er natt eller dag ellers i verden.

For selv ikke finanskrisen og den globale lavkonjunkturen virker øyensynlig å legge en demper på hvor mye toppklubbene kan bruke på spillerkjøp.

Gigantovergangen til Christiano Ronaldo har den siste tiden stjålet mange overskrifter. For astronomiske 900 millioner kroner forlater den 24-årige portugiseren Manchester og ikler seg Madrids helhvite trøye.

Lagene selv blir også sett på som personlige eiendeler, og Manchester City har ikke bare hatt én, men to gullbelagte kjøpere på like mange år.

Ikke før kastet den tidligere thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra inn håndkleet som klubbeier i 2007, så stod Abu Dhabi Invest og Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan klar med enda flere milliarder og visjoner i 2008.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Milliardgjeld
Det er likevel en kjensgjerning at majoriteten av lagene i Premier League, Englands øverste divisjon, har seriøse gjeldsproblemer. Lagene sliter med så stor gjeld at hverken skyhøye billettpriser eller stadig eskalerende sponsorhonorarer ikke er nok til å bringe bøkene i balanse.

Selv om årsregnskapene for 2008-09 sesongen ennå ikke er offentliggjort, tyder beregninger foretatt av Forbes Magazine på at mange klubber i realiteten fungerer som tikkende gjeldsbomber.

Manchester United har etter sigende en gjeld på over 7 milliarder kroner. Dette tilsvarer nesten tre ganger klubbens årlige omsetning.

Videre har Arsenal en gjeld på over 4 milliarder. Hvilket ikke er ventet å bli nedbetalt med det første.

Men som sagt, disse fortellingene tilhører den solfylte og dekadente siden av toppfotballen.

For det er nemlig ikke nevneverdig grunn til bekymring for verdens mest kjente klubber, som alle har søkkrike investorer i bakhånd.

Disse eierne er, som Chelseas Roman Abramovich, mer enn villige til å subsidiere underskuddene selv om disse aldri virker å bli redusert.

Likevel, i et klima med lavkonjunktur der kjøperne er færre, bankene mer nervøse og milliardærene har mindre å rutte med er det enkelte som har gått på en real smell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: LINDSEY PARNABY (EPA)

Skadet skjære
I skyggen av storklubbene kan historien om Newcastle United, klubben som senest i 2001 avanserte til kvartfinalen i Champions League, derimot ende med å bli en mer betegnende enn alle rekordovergangene som finner sted på solsiden.

Magpies-eier Mike Ashley annonserte nemlig forrige september at han ikke lenger var villig til å påta seg den finansielle byrden det var å drive fotballklubben videre.

Etter å ha pøst hundretalls av millioner ned i det svarte og hvite tapssluket hadde han fått nok.

Tilhengerne hadde allerede vendt seg mot ham etter en stormfull affære med klubblegenden Kevin Keegan.

Det store problemet var bare at ingen kjøpere meldte seg.

I mai prøvde Ashley, som slo seg opp gjennom å drive sportskjeden Sports Direct, å selge klubben på nytt etter at Newcastle hadde rykket ned fra Premier League. Nedrykket skjedde etter å ha tilbrakt 16 år i det gode selskap.

Salgsprisen var nå kraftig redusert. I motsetning til over 4 milliarder krevde Ashley bare i overkant av én.

Men kjøperne lot fremdeles vente på seg.

Nedrykk er nemlig fatalt for en fotballklubb som en konsekvens av de enorme tapene klubben lider i tråd med mindre tv- og sponsorkroner.

Selv om ryktene har versert om ulike konsortier fra USA, Asia og Afrika har ingenting materialisert seg, og klubben drifter i øyeblikket helt uten retning.

-Laget dør en langsom, smertefull død, konstaterer keeper Steve Harper ifølge Daily Mail.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Ikke en bærekraftig modell
Tilbake til solsiden igjen.

Manchester City har akkurat sikret seg det argentinske stjerneskuddet Carlos Tevez. Samtidig er rikmannsklubben i samtaler med Arsenal om å kjøpe den sorte diamanten Emmanuel Adebayor.

Adebayor uttalte for øvrig forrige uke at penger er den eneste grunnen til at han spiller fotball i Europa.

Sean Hamil, doktorgradsstipendiat ved University of Londons Birkbeck Sport Business Center, sier til Forbes at han er svært skeptisk til økonomiforankringen i dagens toppfotball.

-Jeg mener dagens modell er alt annet enn bærekraftig. Den forutsetter at trofaste rike onkler subsidierer klubber som om de skulle vært deres egne trofé-eiendeler. Det er enormt optimistisk å tro at dette vil fortsette under en langvarig økonomisk nedtur, hevder Hamil.

I Newcastle er nesten hele A-laget lagt ut for salg i et desperat forsøk på å komme levende ut av den onde lønnsspiralen.

Ingen spillere er imidlertid blitt solgt ennå. Det skjer ikke før ny eier kommer på plass.

Og ny eier kommer ikke på plass før klubben har fått en sunnere økonomi.

Det er med andre ord ikke like glamorøse tilstander for de stjernene som ikke klarer å skinne like sterkt dag etter dag, år etter år.

Så det gjelder å holde seg i det gode selskap.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag