Fotballtopp i korrupsjonssak

Korrupsjon, bedrageri og forfalskning. Klarer Fifa-sjef Sepp Blatter å overleve rettssaken som startet tirsdag?

17.04.08 16:51

Tirsdag begynte saken mot seks tidligere sjefer i rettighetsselskapet ISMM/ISL i den sveitsiske byen Zug.

NA24 - din næringslivsavis

Konkurs til 300 mill. dollar
ISMM/ISL var Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) foretrukne samarbeidspartner i salget av de lukrative VM-kontraktene i mer enn tyve år. Men i mai 2001 gikk ISMM/ISL dundrende konkurs med en gjeld anslått til mer enn 330 millioner dollar.

Det er Sepp Blatter alt annet enn glad for. I tiden som har gått siden den gang er selskapets regnskaper og avtaler saumfart av konkursboet og myndighetene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

ISMM/ISL solgte også sportsrettigheter til blant andre Den internasjonale olympiske komité (IOK) og tennisorganisasjonen ATP.

Vil ikke navngi fotballsjefer
Ifølge The Sunday Herald nektet den tidligere ISMM/ISL-toppen Jean-Marie Weber (som også er en god venn av Blatter) i avhør for at firmaet betalte ut nesten 20 millioner pund til fotballtoppene for å sikre selskapet de attraktive rettighetsavtalene.

Weber hevder at pengene ikke var for korrupsjon å regne, men gikk med på å ha utbetalt millioner i kommisjon. Han ville heller ikke navngi mottakerne, men har i avhør insistert på absolutt konfidensialitet.

Nå står Weber og fem andre for retten, og Blatter risikerer også å bli dratt inn i bestikkelsesskandalen. Millioner rant ut av ISL, via banker i land som ikke oppgir kontoopplysninger og ut til fotballtoppene, ifølge et 228 sider langt tiltaledokument

Fifa-topp fikk 130.000
Dessverre, skriver IOK-og FIFA-kritikeren Andrew Jennings, har man så langt bare klart å spore opp navnene på to fotballedere; Nicolas Leoz, FIFA-styremedlem og sjef for Det søramerikanske fotballforbundet, og en relativt ukjent afrikansk tillitsvalgt.

Men nå frykter fotballtoppene at flere navn trekkes inn under rettssaken, som pågår denne og neste måned.

Leoz skal ha mottatt vel 130.000 dollar fra ISL i januar og mai 2000. Han og de fem andre nekter alle for straffskyld, mens aktor krever fengselsstraffer i opp til fire og et halvt år.

Blatter frykter ingenting
Tirsdag hevdet aktor at de seks tiltalte skal ha utbetalt 8,8 millioner pund i bestikkelser via banker i Liechtenstein.

- Vi har ingenting å frykte. Det er bare noen journalister som tror rettssaken er mot FIFA, selv om saken selvsagt berører oss siden ISL var vår samarbeidspartner på rettighetssalg. Nå ser vi frem til rettssaken, sa Sepp Blatter til Reuters i helgen.

Etterforskningen startet etter at FIFA beskyldte to menn for bedrageri etter ISLs kollaps. Årsaken var at firmaet skyldte FIFA 60 millioner dollar for TV-rettigheter.

Razzia mot Fifa
Gjelden skulle ifølge boken «Rått spill. FIFAs hemmelige verden» vært betalt to og et halvt år tidligere.

I 2004 forsøkte FIFA i all hemmelighet å trekke anmeldelsen, men etterforskningen fortsatte. Og 3. november 2005 ble FIFAs hovedkvarter utsatt for politirazzia og dokumentbeslag.

FIFA skal også ha tilbakebetalt ISLs konkursbo en million pund i et desperat forsøk på å hindre at det ble offentlig kjent hvem som har mottatt bestikkelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.