NA24.no

- KrF tvinger regjeringen til å fortsette med denne politikken og gir blaffen i konsekvensene så lenge de kan si vi har en restriktiv avgiftspolitikk på alkohol og tobakk, sier Atle Simonsen.
- KrF tvinger regjeringen til å fortsette med denne politikken og gir blaffen i konsekvensene så lenge de kan si vi har en restriktiv avgiftspolitikk på alkohol og tobakk, sier Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad

FpU: - Nøytrale sigarettpakker er en gavepakke til kriminelle

Sist oppdatert:
- Avgiftene på både tobakk og alkohol bør senkes til svensk nivå.

Lederen for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Atle Simonsen, er i harnisk over helseminister Bent Høie og regjeringens politikk, når det kommer til alkohol og tobakk.

Helseminister Bent Høie under presentasjonen av de nye standardiserte forpakningene for snus og røyk.

- Bent Høies forslag om nøytrale sigarettpakker er en gavepakke til kriminelle som vil smugle sigaretter. Det er klart at det er langt lettere å forfalske og smugle sigaretter som ser helt like ut. Denne utviklingen vil bare fortsette hvis Høie og Høyre får det som de vil, sier Simonsen til Nettavisen.

Nettavisen har den siste uken avslørt at Norge flommer over av smuglersigaretter og at Justisdepartementet ser meget alvorlig på dette.

LES HER: Her går kioskeieren løs på Nettavisen

LES HER: Se videoen hvor smuglersigaretter selges midt i Oslo

LES HER: - Dette er organisert kriminalitet på høyt nivå

I 2013 konkluderte en studie fra London Economics, ifølge Simonsen, at nedgangen i antall røykere fortsatte i samme tempo som før innføring av standardiserte pakker i Australia. i 2014 konkluderte et studie fra University of Zürich med at det ikke hadde vært en effekt på nyrekruttering blant ungdom.

- Det eneste resultatet av merkevareforbudet, er at omsetningen av illegale og piratkopierte produkter økte med 10 prosent på ett år, sier Simonsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Her blir kioskeieren forbannet etter at Nettavisen avslører at kiosken har solgt smuglersigaretter.

Taper arbeidsplasser
- Piratkopierte tobakksvarer betyr, ifølge tollmyndighetene, at vi kan få farligere produkter på det illegale norske markedet. Dette medfører dermed en økt risiko for innbyggerne og samfunnet, fortsetter FpU-lederen.

Han mener at Norge i dag har en politikk som taper arbeidsplasser, taper skatteinntekter, taper avgifter og som er lite miljøvennlig og kun fordi vi skal late som vi har lavt forbruk av tobakk og alkohol. 

KrF tvinger regjeringen til å fortsette med denne politikken og gir blaffen i konsekvensene.

- De som er for et slikt høyt avgiftsnivå, må svare på hvorfor det skal være slik. KrF tvinger regjeringen til å fortsette med denne politikken og gir blaffen i konsekvensene så lenge de kan si vi har en restriktiv avgiftspolitikk på alkohol og tobakk, sier Simonsen.

Han viser følgende konsekvenser av avgiftspolitikken:
* Grensehandel for 14 milliarder - nesten 50% økning siden 2004
* 8,1 millioner bilturer
* 10.000 tapte arbeidsplasser på grensen

Senk til svensk nivå
Løsningen er enkel, ifølge Simonsen.

- Avgiftene på både tobakk og alkohol bør senkes til svensk nivå. Ikke fordi det absolutt skal være billig å bruke, men at konsekvensene av dagens politikk er at statskassen taper utrolig mye penger.

- Vi kan ikke ha en avgiftspolitikk som later som vi er Island og er uten grenser til andre land.

Slik vil de nøytrale røyk- og snuspakkene se ut om Bent Høie får det som han vil.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere