*Nettavisen* Økonomi.

Fra milliardær til NAV på rekortid

Foto: Tore Bruland

Acta-grunder Fred A. Ingebrigtsen var i 2008 god for langt over én milliard kroner - nå får han attføringstygd fra NAV.

09.02.12 12:32

Actagründer Fred A. Ingebrigtsen holdt onsdag et 3,5 timer langt foredrag i rettsaken som pågår mot ham i Stavanger tingrett.

Den tidligere milliardæren, som sommeren 2008 ble siktet for flere brudd på innsideloven og også siktet etter mafiaparagrafen, prøvde å overbevise retten om at han ikke er kriminell - bare annerledes. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) torsdag.

Ingebrigtsen fortalte historien om sitt liv til retten for å tilbakevise aktoratets påstand om han er en grådig forretningsmann som har utnyttet de medtiltalte i Stavanger tingrett som nyttige stråmenn for å tjene penger i det skjulte på handel med Acta-aksjer.

I retten sa Ingebrigtsen at han hele sitt liv har vært gavmild og at han har fulgt mantraet fra moren om at "man skal gjøre mot andre slik en vil at andre skal gjøre mot en selv"

Hovedpunkter i innsidesaken:
* Mandag 16. juni 2008 ble Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen, hans søster, svoger Kåre Nilsen, halvbror og Knut Helge Nordbotn siktet for ulovlig innsidehandel.

* Fredag 20. juni 2008 ble Lars Audun Lunde siktet i saken. Tirsdag 24. juni ble den sjuende siktet, en 59 år gammel venn og forretningsforbindelse.

* I tillegg er det tatt ut siktelser i forhold til fire selskaper, som eies av de siktede.

* De medtiltalte har ifølge aktor handlet aksjer for rundt 600 millioner kroner, hvorav godt over halvparten skal ha vært lånefinansiert. Handelen skal i all hovedsak ha vært finansiert av Ingebrigtsen.

* Politiet mener de siktede har hatt innsideinformasjon om Actas resultatutvikling når de kjøpte aksjer.

* Acta ble grunnlagt i 1990 av Ingebrigtsen og han har i flere år også sittet som styreleder i selskapet.

* I tiltalen fremgår det at det har vært overtredelse av verdipapirhandelloven i form av kursmanipulasjon, innsidehandel, brudd på meldeplikten og ulovlige lån.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag