Fra Opticom til olje

Robert Keith og Thomas Fussell har fått smaken på olje.

28.04.06 10:38

Oljeselskapet Desire Petroleum kommer snart til Norge for å gjøre seg vakre for norske riggselskap og riggmeglere. Selskapet eier oljefelt i den nordlige delen av Falklandsøyene, men har ett problem.

De har ikke borerigg til å gjennomføre boreprogrammet de har planlagt.

Keith og Fussell tungt inne
Robert Keith og Thomas Fussell er sammen den nest største eieren i selskapet, som er notert på A-listen i London. Hovedeieren er Phipps-familien, som lenge har vært involvert i oljebransjen.

Keith og Fussell var med å investere i selskapet fra etableringen i 1998, og solgte sitt eget oljeselskap Gaelic Resources til Desire Petroleum. Til sammen har den omstridte investorduoen en eierandel på mellom 8 og 12 prosent i selskapet.

Fussell og Keith er mest kjent i Norge som investorene bak IT-boblen Opticom, og nådde for alvor rampelyset da Petter Stordalen, Orkla og Øystein Stray Spetalen kastet duoen fra styret i selskapet på en meget dramatisk generalforsamling i fjor høst. Fussell er også styreformann i Fast Search & Transfer, der Robert Keith er styremedlem og ansvarlig for investorrelasjonene.

Keith og Fussell har sin bakgrunn fra finansmiljøet i London, men Fussell er faktisk utdannet geolog. I stedet endte han opp som analytiker og aksjemegler, som i dag er aktiv investor både i Asia, London og Oslo.

Rigg-lokking i Norge
Desire Petroleum hentet for halvannet år siden inn penger i en emisjon for å finansiere en borekampanje på sine felt utenfor Falklandsøyene. Men siden den gang har det vært stadig vanskeligere å skaffe en borerigg. Ratene har steget til himmels og selskapet har 26 millioner pund i kontanter.

Det rekker kanskje ikke lenge ettersom selskapet trenger en oppgradert 2. generasjonsrigg eller en 3. generasjonsrigg til arbeidet.

- Vi planlegger å komme til Norge de kommende ukene for å møte investorer, riggeiere og riggselskap, og fortelle dem historien om Desire, forteller Stephen Phipps. Han er styremedlem i selskapet, der hans far, Colin Phipps er styreformann.

- Norge har fantastisk mange riggeiere og et marked som forstår riggeiere. Vi tror at vi kan få et mottakelig publikum for vårt budskap i Norge, sier Phipps til NA24 iMarkedet.

Tøff start
Selskapet ble startet i 1998, og var da med en gruppe, bestående blant annet av Shell, som gjennomførte boringer på felter nord i Falklandsøyene.

Men oljeprisen raste i 1999, og det var begrenset suksess i de funnene man fant. Oljekollapsen på slutten av 90-tallet førte til at partnerne trakk seg ut, mens Desire Petroleum ble værende og heller kjøpte seg opp.

Phipps forteller til NA24 iMarkedet at de siden den gang har foretatt seismiske undersøkelser i feltet som er oppløftene.

- Det er god geologi i området. Vi vil vise at Falklandsøyene er et interessant område, sier Phipps som mener potensialet i feltene er på mellom en og to milliarder fat olje. Men disse reservene er på langt nær bevist, noe som gjør at prøveboring er påkrevd.

Vil bore kjapt
Desire Petroleum har navnet sitt fra den første båten som ankom Falklandsøyene, som ligger utenfor kysten av Argentina, og var i verdens søkelys da Argentina ville ta over øyen fra britene.

Phipps forteller at alle muligheter burde være til stede for å drive en god oljebusiness i området og peker på at forholdene er lignende til de i Nordsjøen. Vanndybden er på mellom 300 og 400 meter, og klimaet tillater oljeboring året rundt.

- Vi har gjort mye klart for å bli klare til å bore, men problemet har vært å få tilgjengelig rigger. Det er også derfor vi kommer til Norge for å få en partner eller en rigg tilgjengelig, sier Phipps til NA24 iMarkedet.

Selskapets aksjer handles til 32 pence på A-listen i London, noe som priser selskapet til rundt 67 millioner pund. Men det eneste selskapet har av verdi er oljefeltene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.