Fra panikk til børsfest

Wall Street opplevde torsdag den beste børsdagen siden 2003, og mye tyder på at festen vil fortsette på Oslo Børs fredag.

15.06.06 23:39

HOUSTON (NA24): USA-indeksene steg torsdag rundt 2 prosent. Det er en ekstremt god dag, når man tar hensyn til at USA-markedene normalt svinger mye mindre enn for eksempel Oslo Børs.

S&P 500-indeksen hadde sin største oppgang siden oktober 2003, ifølge Bloomberg News.

Når dette kommer på toppen av en god dag onsdag, blir oppturen ekstra kraftig.

Dermed ser markedet foreløpig ut til å ha rystet av seg frykten for høyere inflasjon og høyere renter, som har bidratt til at tradere de siste ukene har flyktet hals over hode fra risikable investeringer som gull, råvarer og aksjer i vekstmarkeder i Asia og Latin-Amerika.

Det ironiske er at oppgangen i går og i dag har kommet samtidig som rentene i USA faktisk har gått markant opp, hvilket kanskje kan indikere at de siste ukenes nedtur mer dreide seg om panikk blant investorgrupper som hadde tatt for høy risiko enn om en kalkulert nedjustering av aksjemarkedet på grunn av høyere rente.

Sentralbanksjef Ben Bernanke, som har fått skylden for å ha skremt markedet i det siste, holdt tale i dag også. Hovedtemaet var effekten av høyere energipriser, men Bernanke sa ingenting som skremte markedet. Kommentatorer mente endog å kunne se at han virket mer komfortabel og avslappet enn ved sine senere opptredener.

Ekstra sterk var oppgangen innen teknologisektoren. Blant selskapene som bidrog til å trekke Nasdaq-indeksen opp nær 3 prosent er Yahoo og Amazon.com.

Capterpillar, som lager anleggsmaskiner, steg 5 prosent etter at toppsjefen kom med positive uttalelser om utsiktene for 2006.

Meglerhuset Bear Stearns gikk inn i rekken av finansgiganter som leverte knalltall for andre kvartal. Aksjen steg 6 prosent, og hele sektoren var meget sterk i dag.

Oljeprisen steg moderat torsdag. Et fat nordsjøolje koster nå 67,43 dollar fatet, opp fra snaut 67 dollar onsdag kveld. Energiaksjer steg kraftig. Delindeksen for oljeaksjer steg over 3 prosent, delindeksen for oljeservice nesten 6 prosent.

Dette gjaldt også norske aksjer i USA. Hydro steg hele 11 prosent til en kurs som tilsvarer 164,50 kroner. Sluttkursen i Oslo var 159,50, etter en oppgang på 9 prosent. Statoil endte opp nær 8 prosent i USA til 167,50, mot 164 i Oslo. Også andre norske aksjer endte kraftig opp, og over sluttkursene fra Norge.

Mye tyder dermed på at vi kan få en sterk start når handelen åpner i Oslo fredag, etter en oppgang på hele 5,6 prosent for hovedindeksen torsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,83% til 11.015,19

Nasdaq +2,79% til 2.144,15

S&P 500 +2,12% til 1.256,16

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.