NA24.no

Fra pitbull til pusekatt

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
NA24s gjennomgang viser hvordan Brustad la seg flat for Røkke.

På fredag skrev NA24 om hvordan Sylvia Brustad og Næringsdepartementet fullstendig har skiftet strategi mot Røkke.

Les mer her: Jakten på den forsvunne rapporten

Regjeringen ønsker ikke lenger å få rapporten fra rådgiveren Pareto, der det kommer frem at verdien på selskapene i Røkke-transaksjonen ligger mye lavere enn hva disse ble gjennomført til.

NA24 - din næringslivsavis

Hvordan regjeringen gikk fra å true med rettssak, mot Røkke, til å legge lokk på saken, vises enda klarere dersom man ser på Brustads kommunikasjon.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Den totale forvandlingen
Midt under den opphetede krigen mellom Røkke og regjeringen gikk Brustad til det skrittet at hun hyrte inn Pareto som rådgiver. Dette skjedde den 8. april.

Les: Alt om Røkke-saken

Forut for dette hadde departementet sendt ut et anbudsdokument, der de inviterte finansielle rådgivere til å by på oppdraget. Budet ble lagt ut den 5. april, og svarfristen på anbudet var kun to dager etter, den 7. april. Dagen etter fikk altså Pareto oppdraget.

I anbudsdokumentet het det:

«Innspill til momenter fra staten som eier må presenteres til styret i Aker Holding for videreformidling til Aker Solutions snart og trolig senest innen begynnelsen av uke 15.»

Fra Paretos tilbud er det klart at de har forstått at det skal jobbes raskt med saken. Det sentrale spørsmålet, skriver Pareto, er imidlertid «Er prisen riktig?»

Pareto leverte sin verdivurdering av Røkke-transaksjonene i slutten av uke 15, og ofret derfor påskeferien for at departementet skulle få sin redegjørelse. Da var så vidt mandatet for oppdraget klart. Det ble underskrevet den 11. april.

Den 14. April leverte de juridiske rådgiverne til Næringsdepartementet sin redegjørelse. Pareto leverte ikke sin. Dette til tross for at Pareto allerede da var klar med rapporten om prisen var «riktig».

Les NA24-Kommentaren: Røkke vinner

Hva skjedde?
I løpet av en ukes tid blir det klart at Brustad snudde totalt rundt i prosessen med å «ta Røkke». Nå var det forsoning som sto i høysete for ministeren.

Den 18. april meldte Brustad i en pressemelding at hun var fornøyd med at Aker Solutions hadde hyret inn en rådgiver som skulle gi en anbefaling om prisen i Røkke-transaksjonen, i tillegg til hennes egen rådgiver.

«Den fornyede gjennomgangen vil, sammen med NHDs egen gjennomgang i regi av Pareto, bidra til at vi som eier får et bedre beslutningsgrunnlag», skriver Brustad.

I meldingen fra departementet den 24. april er endringen av strategien endelig helt klar.

«Tidspunkt for ferdigstillelse av Pareto-rapporten vil være avhengig av når vi får tilgang til informasjon fra Aker Solutions uavhengige gjennomgang», het det. Dermed var det klart at Brustads bråhast ikke lenger var til stede.

Les også: Tviholder på hemmelig rapport

Nå var det Aker Solutions rådgiveres gjennomgang samt Paretos gjennomgang av denne som er viktig. Paretos «Er prisen riktig?» er ikke lenger hovedfokus. Det var altså mye viktigere å se på rådgiveren UBS, som Aker Solutions hadde hyret inn. Meglerhuset som tidligere har vært svært positivt til Aker Solutions.

Paddeflat
Enda klarere er det at Brustad legger seg paddeflat, da hun skriver i brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget mandag denne uken. Borte er hastesaken og hovedvekten på om prisen er riktig.

Dessuten er det ikke lenger sikkert at Paretos verdivurdering av Røkke-transaksjonen vil bli offentliggjort. Det kommer frem i Brustads redegjørelse:

I henhold til mandatavtalen med Pareto Securities AS, skal Pareto foreta en vurdering av resultatene fra den uavhengige gjennomgangen av transaksjonene som Aker Solutions ASA har kunngjort og som skal være ferdig i slutten av mai. I tillegg åpner mandatet for å be om en gjennomgang av priser og vilkår i transaksjonene og en gjennomgang av transaksjonene i lys av Aker Solutions ASAs kapitalstruktur og eventuelt i lys av selskapets strategi. Det er lagt opp til at rapporten fra Pareto Securities AS vil bli offentliggjort når den er ferdig.

Les også: Presset øker mot Brustad

Da Pareto ble valgt som finansiell rådgiver ble det lagt vekt på at prosessen skulle få «en snarlig gjennomgang».

Det er ingen finansielle rådgivere som synes at seks til syv uker på en verdivurdering er snart. Uthalingstaktikken til departementet og Aker Solutions gjør at en gjennomgang av transaksjonen ikke vil komme før i slutten av mai eller i begynnelsen av juni, noe som kan føre til at den opphetede situasjonen har kjølnet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere