*Nettavisen* Økonomi.

Fra rallysirkus til krisemiddag

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Jens Stoltenberg snek til seg en skogstur mellom sentralbankens tale og årsmiddagen på Grand Hotell.

13.02.09 09:25

- Jeg har gledet meg vilt til rally med Sebastien Loeb i lang tid, sier statsminister Jens Stoltenberg til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Og endelig gikk statsministerens drøm i oppfyllese – i tidsrommet mellom årstalen til Svein Gjedrem i Norges Bank og den etterfølgende årsmiddagen på Grand Café. Han kjørte også med Henning Solberg i 2006.

- Jævla moro
- Det der var jævla moro. Men det har jammen meg gått unna for meg også. Jeg fikk jo ha på meg rallydress og allting, og måtte skifte i turboskift.

- Du dro bare rallydressen utenpå gallebekledningen, eller?

- Nei, hvor mye klær jeg hadde på meg under den dressen tror jeg ikke vi skal gå inn på. Men noen heldress var det i alle fall så definitivt ikke skoggerler statsministeren idet han ankommer Grand Hotell etter skogsturen.

LES MER: - Boligprisene vil falle videre
LES MER: Arrogant Gjedrem
LES MER: Norges mektigste bord

Stoltenberg var imidlertid også opptatt av det som strengt tatt skulle være kveldens store høydepunkt. Statsministeren har måttet melde avbud de to siste årene, i fjor fordi Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av samme kveld, og året før på grunn av åpningen av – ja, nettopp – Rally-VM på Hamar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Høgetveit

Stoltenberg takker for maten
- Nå skal det bli fest og moro her, tross finanskrise. Og jeg skal takke for maten selv, sier han til NA24.

Skal en tro flere av de andre av Gjedrems celebre gjester denne torsdagskvelden, skal det faktisk ikke festes til tross for finanskrisen, men heller på grunn av.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Samfunnstoppene tar ansvar, og vil holde hjulene i gang:

- Ja, alle sier jo at man må holde forbruket oppe i slike tider. Og det taler for at det blir litt av en fest i kveld, smiler LO-leder Roar Flåthen overfor NA24 torsdag kveld.

Også investor Stein Erik Hagen – kjent for sine sparetips på skjortefronten – hadde planer om å slå seg løs torsdag.

- Feste, ja! Vi må jo holde samfunnet gående i slike tider, humrer han.

- Den beste noensinne
Men før festlighetene kunne starte – som av Petter Stordalen for øvrig blir omtalt som årets største og viktigste fest ved siden av hans egen 16.mai-fest – holdt sentralbanksjef Svein Gjedrem sin årlige og høyst respekterte tale.

I år var det lyrikeren Øyvind Rimbereids beskrivelse av tulipanboblen i Nederland på 1600-tallet som fikk starte ballet, etterfulgt av en pedagogisk, men dyster, beskrivelse av norsk og internasjonal økonomi.

- Det var den beste talen han har holdt noen gang. Den var pedagogisk og interessant, og viste blant annet behovet for soliditet i bankene – også i gode tider, sier Christian Ringnes til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Høgetveit

Han må innrømme at han i år ikke tør å vedde om noe som helst, og i alle fall ikke hvor boligprisene vil ligge ved utgangen av året.

LES MER OM VEDDEMÅLET: Nå kan han bade i champagne

- Sentralbanksjefen sier boligprisene sannsynligvis skal videre ned, men samtidig er sysselsettingen god i Norge, og vi har hatt en kraftig rentenedgang, så det er vanskelig å si hvor de skal på mellomlang sikt, sier Ringnes.

- Trenger støtputer
Ett av hovedpoengene i sentralbanksjefens tale var imidlertid behovet for å øke egenkapitalsandelen i banksektoren, og han pekte på problematikken med at bankene driver medsyklisk.

Konsernsjef i DnB Nor, Rune Bjerke, støtter Gjedrems resonnementer .

- Det var først og fremst en gnistrende god tale, sier Bjerke til NA24, før han fortsetter:

- Og jeg er helt enig med sentralbanksjefen i at en trenger å bygge opp støtputer i Norge og i andre land, sier Bjerke, som mener det er riktig at bankene i fremtiden ikke må bidra til en for høy gjeldsvekst i gode tider, og være ditto mer restriktive i dårlige tider.

Tilfredse partiledere
Lars Sponheim er helt enig med banksjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Høgetveit

- Bankene må være bunnsolide også i gode tider, sier Venstre-lederen, som egentlig hadde trodd at torsdagens tale skulle være enda dystrere.

Høyre-leder Erna Solberg var også tilfreds.

- Men jeg må jo bare konstatere at heller ikke Svein Gjedrem har noen idé om hvordan vi til syvende og sist skal komme oss ut av krisen. En skulle så gjerne ønske at noen hadde det endelige svaret, sier hun til NA24.

- Skremmende
Også en tidligere partileder, men nå visepresident på Stortinget, Carl I. Hagen, likte talen, men var mest opptatt av de politiske signalene.

- Jeg er i alle fall veldig tilfreds med at sentralbanksjefen konstaterer at kontrollen med bankene ikke var så god som Stoltenberg skryter av, sier han.

Se talen under:

287071

Rekken av celebre aktører stopper, når sentralbanksjefen inviterer til fest, og alle blir mer og mer fornøyde med arrangementet for hvert år som går. Også i finanskrisetider.

- Ja, arrangementet og talen er alltid bra. Men disse tidene vi er inne i: Det er faktisk veldig skremmende, sier avtroppende Hydro-sjef Eivind Reiten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag