*Nettavisen* Økonomi.

Fransk åpning til 100 mill.

Foto: ap/scanpix

I dag avduker franskmennene en kulturell stolthet - en nyrestaurert speilsal i Solkongens palass.

20.12.05 11:01

I 18 måneder har man arbeidet for å få salen tilbake til sin storhet - slik den var da den ble bygget mellom 1678 og 1684. Salen har hatt en historisk symbolverdi også i det 20. århundret, da den var stedet der man undertegnet Versailles-traktaten som avsluttet første verdenskrig i 1919.

Til sammen er det nå brukt 96,3 millioner kroner på oppussingsarbeidet.

Solkongens hjerte
- Dette er gjenoppdaget harmoni, skrøt arkitekten bak prosjektet, Frederic Didier, da han viste frem salen til pressen mandag.

- Man kan virkelig føle enheten mellom veggene og det buete taket - mellom den fantastiske marmoren og de falmede maleriene.

Salen er 240 fot lang og rommer 357 speil som reflekterer lyset fra de 17 vinduene som peker ut mot hagen ved Versailles-palasset. Den er selve hjertet i Kong Ludvig 14. sitt tidligere palass. Maleriene i taket er et imponerende skue, iblandet ekte gullmaling.

Halvparten gjenstår
Dette er kun det fjerde restaureringsarbeidet som er gjennomført av speilsalen. Men denne gangen er det brukt moderne teknologi.

Nå gjenstår restaureringsarbeidet av den andre delen av salen som har stått åpen for besøkende disse 18 månedene. Dette arbeidet vil starte i februar og vil pågå frem til 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.