*Nettavisen* Økonomi.

Franskmenn kjøper Tinfos

Foto: Aage Storløkken (Scanpix)

Smelteverkskonsernet Eramet kjøper smelteverks- og kraftproduksjonen til Tinfos AS.

15.04.08 12:02

Det er klart etter at Eramet og familieaksjonærene i Tinfos AS har inngått en avtale, hvor Eramet kjøper aksjene i Tinfos AS. Eramet og Holta-familiens hovedaksjonærer som eier omkring 93 prosent av aksjene i Tinfos AS er enige om salget. Eramet vil kjøpe hele virksomheten til Tinfos AS, unntatt 60 prosent av kraftproduksjonen på Notodden.

NA24 - din næringslivsavis

Tinfos verdsettes til 4.718 millioner kroner eller 593 millioner euro i forbindelse med avtalen. Oppgjøret skal skje med 50 prosent kontanter og 50 prosent Eramet-aksjer. Tinfos-aksjonærene vil få en eierandel på 2,4 prosent i Eramet som følge av transaksjonen.

Realiserer milliarder
Holta-familien med Kjetil Holta og onkel Halvor Holta i spissen realiserer med salget de store verdiene som er bygget opp siden familien tok kontrollen med Tinfos i 1894. Kjetil Holta eier omkring 45 prosent av Tinfos, mens Halvor Holta sitter på litt over en tredjedel av aksjene i Tinfos AS.

Totalt får hovedaksjonærene med Kjetil Holta i spissen 636.000 aksjer i Eramet.

De øvrige 7 prosent av aksjonærene i Tinfos AS som ikke er med i avtalen, vil bli søkt løst ut med et kontantbud på lignende betingelser.

Bygger videre i Norge
Tinfos-oppkjøpet vil ifølge Eramet øke det franske konsernets produksjon av manganlegeringer med over 20 prosent. De to hovedverkene i Tinfos er silisiummangan-verket i Kvinesdal og titandioksid-verket i Tyssedal. Totalt har de to smelteverkene omkring 690 ansatte.

I tillegg sitter Tinfos med eierinteresser i flere kraftanlegg som nå overtas av Eramet, blant annet på Notodden og Tyssefaldene.

Eramet har en stor tilstedeværelse i Norge fra før med to manganverk i henholdsvis Porsgrunn og Sauda. Oppkjøpet må godkjennes av konkurransemyndighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.