*Nettavisen* Økonomi.

Fratas ærestittel i FC København

Foto: (SCANPIX)

Kun dager etter at han fikk den.

26.05.10 09:15

Den tidligere så mektige styreformannen i FC København, der Ståle Solbakken er hovedtrener, Flemming Østergaard opplever nå aksjonærenes vrede.

Ifølge den danske avisen Børsen har de to storaksjonærene i selskapet Parken Sport & Entertainment, som eier FC København, Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen bestemt at Østergaard ikke skal få være æresmedlem av fotballklubben allikevel. Kontrabeskjeden kommer kun en måneds tid etter at han ble tildelt denne prisen.

- Det er sendt et brev til Flemming Østergaard, der han får vite at han ikke lenger er æresmedlem, sier en kilde til avisen.

Beskjeden er oppsiktsvekkende da Østergaard tidligere nærmest har blitt genierklært for stor økonomisk suksess.

Børsrusa dansker
Da klubben slo Manchester United i Champions League i 2006 førte det til at aksjeverdien steg med over 200 millioner kroner.

Aksjonærene presterte den gang å sende aksjekursen så høyt at den danske fotballklubben var den mest verdifulle av alle børsnoterte klubber i hele verden med en markedsverdi på 3,9 milliarder danske kroner. Danske medier meldte da at analytikere som fulgte selskapet tett, syntes aksjekursen var kunstig høy i forhold til de underliggende verdiene.

Som illustrasjon var den samlede verdien til børsnoterte storklubber som AS Roma, Tottenham Hotspur, Newcastle United, Galatasaray og Borussia Dortmund omtrent den samme som Parkens.

Tidligere har det kommet frem at selve fotballdelen til Parken har gått med tap, og at det er selskapets eiendomsinvesteringer som har generert inntektene mens det er fotballresultatene som til tider har sendt aksjekursen kraftig opp.

Økonomiske problemer
Æresinndragelsen kommer etter at selskapet har opplevd større økonomiske problemer.

De to storeierne som nå fratar Østergaard ærestittelen har selv tapt flerfoldige millioner, og de skal angivelig mene at Østergaard har tegnet et feilaktig og positivt bilde av Parkens økonomi.

På få år vokste Parken Sport & Entertainment fra å ha en neve ansatte til å lønne flere tusen.

Selskapet som foruten fotballklubben også eier nasjonalstadionet Parken satset tungt på boligmarkedet og feriebyen Lalandia.

Men en kombinasjon av finanskrise, aksjekollaps og ikke minst et svakt dansk boligmarked har gjort det vanskelig for selskapet.

Østergaard, som i februar valgte å ikke stille til gjenvalg etter 13 år som klubbens leder, har på grunn av sin søreuropeiske væremåte fått tilnavnet «Don Ø». Ifølge Børsen var det sannsynligvis aksjonærene som presset den tidligere sjefen ut av klubben.

For et par år siden forklarte daværende administrerende direktør Jørgen Glistrup i Parken følgende til NA24 på spørsmål om FC Københavns påvirkning på aksjekursen.

- På kort sikt liten, på lang sikt vesentlig. Parkens strategi har jo nettopp vært å sikre en økonomi uavhengig av tilfeldighetene på fotballbanen i en enkelt sesong, så logisk sett burde de fotballmessige resultatene ikke gi noen nevneverdig innflytelse på kursen, men det er jo også et psykologisk aspekt som blir fremhevet i pressen som kan forlede folk til å få en annen oppfattelse enn virkeligheten, svarte Gilstrup.

Les mer: Milliardras under Solbakken

På børsen har selskapet stupt med hele 55,4 prosent de siste seks månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.