Gå til sidens hovedinnhold

Fredag er tyvenes dag

Det lusker flest tyver i buskene på fredager.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dagen i dag er en av landets største utfartsdager. Landets skolebarn har for lengts tatt ferie, og for de fleste barnehagebarna er det siste dag i dag. Det gjør at også mor og far tar fri, og landets bedrifter går i feriemodus.

NA24 - din næringslivsavis

Tyvene på sin side, tar ferie først i oktober, når de lovlydige for det meste holder seg hjemme. Juli måned er høysesong for innbrudd og tyverier og fredag er den mest utsatte dagen, viser en fersk analyse fra forsikringsselskapet TrygVesta.

- Tyverifrekvensen tar seg helt klart opp dag for dag utover i uken med fredag som den mest utsatte dagen. Det kan nesten virke som om tyvene er ute etter penger til helgen, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta og fortsetter.

- Nivået holder seg relativt høyt ut oktober, før det faller markant igjen. Det er tydelig at tyvene går i vinterdvale og vekkes til live igjen når temperaturen stiger.

Pass på iPod'en
Forsikringsselskapet har analysert samtlige tyverier og innbrudd i boliger meldt av selskapets privatkunder i perioden 2000-2006. Tendensen er klar: Vel en tredjedel av alle tyverier og innbrudd skjer i de tre sommermånedene juni, juli og august. Toppmåneden er juli.

Av ukedagene er det altså fredag som skiller seg ut som den store tyveri- og innbruddsdagen. Også mandag meldes det mange slike skader til forsikringsselskapet, men de fleste av disse har trolig skjedd i løpet av helgen.

Skadedirektøren forteller at de varene som oftest stjeles, er ting som er lette å ta med seg og som er lett omsettelige på nærmeste gatehjørne: Kontanter, smykker, ur, sølvtøy, bærbare PCer og moderne forbrukerelektronikk som videokameraer, digitale kamera og iPod.

Verst i Oslo
Det er store ulikheter i frekvensen av innbrudd og tyveri mellom de ulike fylkene. Oslo ligger ikke overraskende klart høyest i frekvens, mens Rogaland kommer på en nesten like klar andreplass.

I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå ble det i 2006 anmeldt 187.000 lovbrudd knyttet til vinningskriminalitet. Dette utgjør i underkant av halvparten av alle anmeldte lovbrudd.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus