*Nettavisen* Økonomi.

Fredagsfall på børsen

Fire dager med børsrekorder er avbrutt av fallende aksjekurser.

27.04.07 10:14

Børstempoet har dabbet av og hovedindeksen faller 0,70 prosent til 475,21 poeng. For første gang denne uken har ikke børsen satt ny toppnotering.

NA24 - din næringslivsavis

Statoil og Norsk Hydro tynger Oslo Børs fredag morgen. Oljeprisen har svekket seg siden børsen stengte torsdag og dette er med på å sende aksjene ned. I tillegg må Statoil stenge ned Kvitebjørn-feltet i Nordsjøen. Dermed vil de få problemer med å nå produksjonsmålet de har satt for 2007. Driften ved feltet vil stenges fra 1. mai og holdes stengt helt ut til fjerde kvartal.

Produksjonskapasiteten 190.000 fat oljeekvivalenter per dag faller bort. Statoil er operatør ved feltet med en eierandel på 43,55 prosent, mens Norsk Hydro har 15 prosent.

Statoil har dessuten bladd opp 12 milliarder kroner for et oljeprosjekt i Canada. Den norske oljegiganten har kjøpt et oljeselskap med rettigheter til et stort oljesandområde i Nord-Amerika.

Statoil faller 1,90 prosent til 167,50 kroner, mens Norsk Hydro er ned 1,30 prosent til 208,25 kroner.

Ved råvarebørsen i London omsettes et fat nordsjøolje med levering juni for 67,50 dollar. Iran har gitt inntrykk av være på vei til en mer forsonende holding i forbindelse med det omstridte atomprogrammet. Selv om det er fremskritt i samtalene mellom Iran og EU holder oljeprisen seg sterk. Problemer ved et raffineri i USA og fare for streik ved raffinerier i Europa skaper usikkerhet i markedet.

Solenergiselskapet REC knaller til med et strålende resultat. Eventyret startet da selskapet kom på børs i begynnelsen av mai i fjor og etter en laber start har interessen for aksjen tatt seg voldsomt opp. Fredag stiger REC 3,86 prosent til 161,50 kroner. Året tre første har godt strålende og optimistiske analytikere lå for lavt med sine estimater.

I første kvartal tjente REC 782 millioner kroner før skatt, mens tallknuserne hadde ventet 632 millioner kroner viser tall fra TDN Finans. Driftsinntektene lå også høyt over anslagene til analytikerne og endte på 1,62 milliader kroner mot ventet 1,47 milliarder kroner.

ABG Sundal Collier går uten rett til utbytte på 1,60 kroner. Aksjenkursen er ned 10,19 prosent til 14,10 kroner tilsvarende de 1,60 kronene de betaler i utbytte.

Ignis melder at de skal hente inn 104,9 millioner kroner i en fortrinnsrettet emisjon. Tegningskursen er satt til 0,70 kroner per aksje. Ignis-aksjen faller 6,10 prosent til 0,77 kroner fredag.

Ementor faller 4,59 prosent til 52 kroner. IT-selskapet la frem skuffende tall for første kvartal torsdag og fredag ble det kjent at toppsjefen Jo Lunder har solgt alle opsjonene han hadde i selskapet for å innkassere 24,5 millioner kroner i gevinst før skatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.