NA24.no

(Scanpix)

Fredagsfest på Wall Street

Børsuken begynte med blåmandag og endte med happy hour.

Det ble en solid opptur på USA-børsene fredag. De viktige indeksene steg alle mer enn 1 prosent.

S&P 500-indeken steg med 1,3 prosent til 1.016 poeng.

Uken begynte imidlertid dårlig, og sammenlignet med sist fredag ligger indeksen 1,2 prosent lavere.

Fallet på begynnelsen av uken skapte nervøsitet, og den såkalte VIX-indeksen, som viser prisen for å forsikre seg mot kursfall, steg markant. Fredag falt denne med 7 prosent til 24,2, noe som bare er moderat høyere enn et langsiktig normalnivå.

Oppgangen fredag var bred, med positiv utvikling for de aller fleste segmentene av markedet.

Volumet var labert i forkant av Labor Day-langhelgen i USA.

Blandede jobbtall
Fokus fredag var definitivt på den månedlige sysselsettingsrapporten.

Tallene fra myndighetene viser at arbeidsledigheten økte til 9,7 prosent i august. Det er en oppgang fra 9,4 prosent i juli, og over forventningene blant allerede pessimistiske økonomer. Konsensus i markedet tilsa en oppgang til 9,5 eller 9,6 prosent. Ledigheten i USA ligger nå på det høyeste siden sommeren 1983.

Les mer. Høyeste ledighet på 26 år

Men samtidig viser rapporten også at fallet i sysselsettingen fortsetter å avta i styrke. I august forsvant 216.000 navn fra lønningslistene, og det er en mer positiv utvikling enn hva som har vært sett de foregående månedene. Siden resesjonen startet i desember 2007 har 7,4 millioner amerikanere mistet jobben.

Boeing-seier
Wall Street Journals nettutgave siterte fredag en anonym kilde på at Verdens handelsorganisasjon WTO har gitt USA medhold i at EU har gitt massiv, ulovlig støtte til Airbus. Boeing steg drøyt 1 prosent på New York-børsen.

Les mer: WTO skyter ned Airbus

Oljeaksjer opp
Den amerikanske referanseoljen WTI steg marginale 6 cent til 68,02 dollar pr. fatet på råvarebørsen i New York. Men for uken som helhet falt prisen mer enn 6 prosent.

Tross flat oljepris, steg energirelaterte aksjer. Delindeksen for oljeservice endte opp 2,2 prosent, delindeksen for oljeaksjer 1,4 prosent.

Viktig møte
USAs finansminister Timothy Geithner og sjefen for Den europeiske sentralbanken er i disse dager samlet I London I forbindelse med G20-møtet. I forkant har de mektige finansministrene signalisert klart at det er for tidlig å erklære seier over den dypeste resesjonen siden tiden etter 2. Verdenskrig.

Sjefen for den amerikanske sentralbankens Dallas-kontor, Richard Fisher, sa torsdag at USAs økonomi antagelig må gjennom en forlenget periode med svak vekst mens det fortsatt oppstår økonomisk motvind som det vil ta år å få bukt med. På den annen side, sa økonomioprofessoren Joseph Stiglitz at økonomien står ovenfor en betydelig mulighet for å falle tilbake igjen.

Les mer: Nobelprisvinner frykter for verdens største

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,03% til 9.441,27

Nasdaq +1,79% til 2.018,78

S&P 500 +1,31% til 1.016,40

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere