*Nettavisen* Økonomi.

Freddys dag

Oslo Børs klarte akkurat å ende på plussiden i det sluttsignalet gikk. Det kan John Fredriksen bare smile av.

22.08.06 17:11

Urolighetene rundt Irans atomprogram reddet dagen for Oslo Børs. Hovedindeksen steg mot slutten av dagen og endte opp 0,06 prosent til 383,78 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Situasjonen rundt Iran bidro til å holde oljeprisen rimelig denne dagen. Et fat nordsjøolje var da Oslo Børs opp til 73,50 dollar ved råvarebørsen i London. Iran overleverte sitt svar på en rekke politiske og økonomiske gulrøtter fra seks vestlige land. FN og vesten har stilt en del krav til Irans atomprogram og svaret fra Teheran ble overlevert i dag ettermiddag.

Det kom ikke klart frem hva tilsvaret fra Iran inneholder, men det er ventet lekkasjer utover dagen. Signalene fra de iranske myndighetene går på at de ikke vil vike på det mest avgjørende punktet. Kravet om at Iran skal stoppe opp med anrikingen av uran blir omtalt som ankepunktet i forhandlingene mellom det oljerike landet og vesten.

Statoil og Norsk Hydro endte på toppen av listen over de mest omsatte aksjene og falt 0,85 prosent til 175,50 kroner og 0,29 prosent til 172,50 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Full fart i Frontline
Det er også stor interesse for John Fredriksens tankrederi Frontline. Aksjen endte opp hele 4,04 prosent til 270,50 kroner etter at de la frem sitt resultat for andre kvartal i dag. Selv om resultatet er dårligere enn ved samme periode i fjor, samtidig som det ligger under forventningene til markedet betaler Frontline ut høyere utbytte enn det som var ventet.

Dermed fortsetter utbyttemaskinen i uforminsket styrke og det er godt nytt for aksjonærene.

- Frontline leverte tall som vi hadde forventet men under markedet. Driftsresultatet endte på 145 millioner dollar som vi ventet (konsensus 159 millioner dollar). Suezmax var svakt som ventet grunnet høy andel singel hull. Dette vil bedre seg i andre halvår da markedet har vært sterkt og rabatten blir mindre. Underliggende fundamentale forhold er positive med oppgang i både 3-års rater og skipsverdier, skriver Pareto i sin morgenkommentar og anbefaler kjøp av Frontline med kursmål 320 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kapitaldag
Prosafe ble løftet 3,87 prosent til 376 kroner. Selskapet var optimistiske på vegne av fremtiden og venter også mye av markedet for de flytende produksjonsskipene de er i kamp om. Prosafe holdt en kapitalmarkedsdag der de presenterte seg for analytikere og investorer. Riggselskapet utelukket heller ikke at de vil gi en høyere pris for Petrojarl-aksjene de kjøpte i løpet av helgen.

- Prosafe har en klar strategi på plass - vi skal styrke og videreutvikle våre ledende posisjoner innen Offshore Support Services og Floating Production. Videre skal vi beholde en sterk finansiell posisjon som gir oss en kombinasjon av strategisk handlekraft og mulighet for en konkurransedyktig utbyttepolitikk, sa konsernsjef Arne Austreid i Prosafe i forbindelse med kapitalmarkedsdagen.

Petrojarl endte opp 0,46 prosent til 54,25 kroner. ABG Sundal Collier var den mest ivrige kjøperen og sto bak 80 prosent av nettokjøpene.

Dagens vinner ble det lille oljeselskapet Trefoil. Aksjekursen steg 10,23 prosent etter at selskapet la frem et oppløftende resultat for andre kvartal. Simrad Optronics og Awilco Offshore er andre aksjer som gjorde det godt og endte opp 5,85 prosent og 5,26 prosent.

Klare i morgen
PA Resources er klar til å fortelle markedet hvordan det gikk i andre kvartal i år. Aksjen endte ned 1,12 prosent til 35,20 kroner.

Med guidingen for andre kvartal-produksjonen kommunisert ved slutten av kvartalet vil fokus i forbindelse med presentasjonen i morgen ligge på fremdriften i avgrensningsbrønnen Elyssa og opptrappingen av produksjonen på Didon-feltet. Selskapet har imidlertid solgt mindre olje enn produsert i løpet av kvartalet. Halvparten av produksjonen har ikke blitt solgt i andre kvartal (men vil bli solgt i neste kvartal), hvilket innebærer at estimatene for andre kvartal reduseres betydelig. Produksjonsestimatene tas også noe ned. Endringene har ingen langvarige effekter og vi gjentar kjøpsanbefalingen og kursmålet på 40 kroner pr aksje, skriver DnB NOR Markets i en analyse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Falt før tall
DNO falt 3,51 prosent i forkant av sin presentasjon i andre kvartal i morgen.

Ifølge analytikerne SME Direkt har hentet estimater fra på vegne av TDN Finans er det ventet at DNO vil legge frem et driftsresultat på 148 millioner kroner og driftsinntekter på 360 millioner kroner. Resultat før skatt er ventet å ligge på 130 kroner.

Mest spenning er det riktignok om DNO kommer med noe informasjon i tilknytning boreaktiviteten i Nord-Irak. Markedet venter nyheter fra brønn nr. 2 i Tawke-feltet, mens det er ventet at det kommer en nedgradering i forbindelse med Nabrajah i Jemen.

Tungt fall
Dagens taper ble CanArgo. Aksjene har blitt løftet hele 72 prosent de siste dagene, men i dag falt aksjen 9,88 prosent.

TTS Marine falt 5,83 prosent etter at ingen av de store eierne kjøpte aksjer i dag. Jens Ulltveit-Moe og Bjarne Skeie har kjøpt seg opp i selskapet og kjemper om å være den største aksjonæren, men i dag var det kjøpsstopp fra begge leire. TTS la frem gode tall for andre kvartal.

Verre tall var det fra IT-selskapet Trolltech. Børsnykomlingen falt 5,64 prosent til 18,40 kroner etter at selskapet ble rammet av høye kostnader i forbindelse med børsnotering og generell vekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.