NA24.no

Freddys store kveld

Sist oppdatert:
John Fredriksen stilte med både døtre og kjæreste da han fikk prestisjepris i USA.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

John Fredriksen ble fulgt av både døtrene Kathrine og Cecilie, sin nye kjæreste Marianne og sin høyre hånd, Tor Olav Trøim, da han mottok den prestisjefylte prisen Commodore av bransjeorganisasjonen Connecticut Maritime Association natt til torsdag norsk tid.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen deles ut til en person som bidratt til vekst og utvikling for shippingbransjen. Gitt at knapt noen i bransjen har skapt større verdier for seg selv og sine medaksjonærer, kan man kanskje si det er på høy tid Fredriksen fikk prisen.

Det syntes i alle fall den ene av døtrene, Kathrine.

- Jeg er kjempestolt av ham. Det er veldig hyggelig. Og det er på høy tid, sa hun til NA24 under arrangementet i Stamford nord for New York.

Tre nordmenn har fått denne prisen før, sist Morten Arntzen, som leder Overseas Shipholding Group, en konkurrent av Fredriksens tankvirksomhet. Per Heidenreich og Jacob Stolt-Nielsen har også vunnet Commodore-prisen, som deles ut under en gallamiddag på tampen av den store messen Shipping 2008.

Gigantformue
Fredriksens lange karriere har ført ham høyt opp på listen over verdens rikeste. Kapital anslo sist høst at formuen hans er 55,5 milliarder kroner. Det amerikanske magasinet Forbes anslo nylig formuen til 8,0 milliarder, eller drøyt 40 milliarder kroner.

Ingen nordmenn er i nærheten av å nå så høyt. Det er imidlertid diskutabelt om Fredriksen selv kan kalles nordmann, tross sin oppvekst på Oslos østkant. Han har nemlig sagt fra seg sitt norske statsborgerskap.

Døtrene er imidlertid norske statsborgere, selv om de i stor grad bor i London. Kathrine sier til NA24 at de regner med å beholde sitt norske statsborgerskap.

Døtrene blir med
Fredriksens formue er konsentrert innen shipping og offshore. Han er blant annet storaksjonær i Frontline, Ship Finance, Golden Ocean, Golar LNG og SeaDrill. Selskapene er kjent for å betale saftige utbytter, så pengene strømmer inn til Fredriksen-familien.

Begge døtrene har i økende grad begynt å spille roller i Fredriksen-selskapene. Kathrine jobber i det Fredriksen-dominerte oljetradingfirmaet Arcadia Petroleum, og ble nylig valgt inn i styret i tankrederiet Frontline. Cecilie sitter blant annet i styret til inkassoselskapet Aktiv Kapital.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Veldig hyggelig
- Det synes jeg er veldig hyggelig, i og med at det bare er oss tre, sier Fredriksens. Hans kone Ingrid Astrup Fredriksen døde i romjulen 2006.

- Jeg kan ikke alltid fortsette å drive dette, fortsetter han. På spørsmål om han syntes døtrene jobbet hardt, svarer han: - Jeg håper det.

Men hardt arbeid er ikke den eneste oppskriften på suksess i Fredriksens bransje.

- Teft er veldig viktig, understreker Fredriksen, som selv i ung alder begynte som lærling i et skipsmeglerfirma, og startet sin egen virksomhet i 20-årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere