Gå til sidens hovedinnhold

Fredensborg svarer på anklagene: - Vi er lei oss

Fredensborg AS og milliardær Ivar Tollefsen er i hardt vær etter gransking, søksmål og politianmeldelse. Slik svarer selskapet.

OSLO (Nettavisen): «Vi er lei oss» og «en beklagelig feil». Det svarer eiendomsgiganten Fredensborg AS gjennom konsernjurist Anders Tveter overfor Nettavisen på noen av anklagene mot selskapet.

Forkjøpsrett og seksjonering

Fredensborg AS eies og ledes av milliardær Ivar Tollefsen. Selskapet innrømmer at de glemte å melde seks leiegårder som kunne vært tatt på kommunalt forkjøp. Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) gransker nå 13 slike saker, saker der leieboere kan ha blitt snytt for muligheten til å bli eiere av egen bolig. Stortinget skal ta stilling til et forslag om en innskjerping av loven på dette området.

Fredensborg er videre saksøkt for ett tilfelle der de glemte å sende kjøpstilbud til en leietaker etter seksjonering av en bygård. Eierseksjonsloven sier at leieboer skal få tilbud om å kjøpe sin bolig til 20 prosent av markedspris på det aktuelle tidspunktet. Fredensborg har beklaget feilen, men mener saken er foreldet.

Videre er Fredensborg politianmeldt etter påstander om at de har operert med oppblåste arealtall i boligannonser på Finn.no. Dette er påstander de blankt avviser.

Granskes på flere fronter

Fredensborg AS granskes på flere fronter etter avsløringer i Dagens Næringsliv om hvordan selskapet har gått fram når de skaffet seg en stor portefølje av bygårder i Oslo og hvordan mange leieboere føler seg snytt.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Oslo kommunes advokater gransker hva som skjedde da kommune og leieboere gikk glipp av muligheten til forkjøp.

Saken Fredensborg er saksøkt for gjelder ett tilfelle av manglende kjøpstilbud etter seksjonering av en leiegård i Sinsenveien. Advokat Torkjell Solbø har varslet at det kan komme flere lignende søksmål.

Partiet Rødt har anmeldt Fredensborg for brudd på markedsføringsloven etter mistanke om at selskapet har operert med oppblåste arealtall i annonser. Denne saken undersøkes også av Forbrukertilsynet. Samtidig har Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes sendt et forslag om lovendring til Stortinget. Her foreslår han straffebestemmelser som inndragning, bøter, fengselsstraff og foretaksstraff for den som ulovlig skaffer seg inntekter ved å bryte loven om kommunal forkjøpsrett.

- I dag er det ingen sanksjoner for å bryte denne loven. Over 600 leietakere i Oslo kan ha blitt snytt for retten til å kjøpe leiligheten de bor i på denne måten. Vi mener det må bli straffbart for hushaier å bryte meldeplikten, for eksempel gjennom å inndra gevinsten, sier Moxnes til Nettavisen.

Se representantforslag fra Bjørnar Moxnes om å innføre straffebestemmelser i lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder. (PDF)

Tas opp i Oslo bystyre

I tillegg til politianmeldelse, søksmål, gransking og lovforslag, er Fredensborg-saken igjen en het potet i Oslo bystyre, 17 år etter det omstridte salget av hele porteføljen med 1700 sykehusboliger til nettopp Ivar Tollefsen. Onsdag tar Venstres Odd Einar Dørum saken opp i en interpellasjon og spør hva kommunen kan gjøre for å sikre leieboeres rettigheter i slike saker.

I et epostsvar til Nettavisen kommenterer konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg noen av de pågående sakene slik:

1) Melding om forkjøp

«Vi har redegjort i detalj overfor Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune om hvordan vi vurderer og hvordan vi glemte å melde seks leiegårder for vurdering av forkjøp. Det er snakk om forglemmelser, som vi er lei oss for. Det er irrasjonelt ikke å melde. I verste fall mister vi muligheten til å kjøpe en eiendom vi ennå ikke har overtatt. Det er ved ikke å melde det ligger en forretningsmessig risiko for kjøper av en leiegård. Da kan kommunen komme mange år senere, og med fasiten i hånden, kreve å få kjøpt til den opprinnelige verdien. Nå avventer vi EBYs tilbakemeldinger.»

2) Kjøpstilbud etter seksjonering

«Ved seksjonering av leiegårder har vi sendt meldinger til Oslo kommune med navnelister slik at leietagerne kan varsles om sine kjøpsrettigheter. I tillegg har vi sendt kjøpstilbud direkte til hver leietager – med ett unntak. Én leietager har falt ut av listene. Dette er en beklagelig feil.»

3) Misvisende areal

«Vi vil enda en gang presisere at vi ikke reklamerer for boliger som er større enn de er. Vi har markedsført et areal som ligger mellom bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA) og presentert dette i våre annonser som areal. Vi ønsker å hjelpe kundene våre å ta det rette valget. Vi står fast ved at vi ikke har gjort noe galt i vår markedsføring av leilighetenes areal, men ser at det kan være mer informativt med bruksareal og har derfor allerede gjort denne endringen i våre annonser. Vi har mottatt en henvendelse fra Forbrukertilsynet med spørsmål knyttet til arealer benyttet i vår markedsføring av leiligheter, og vil besvare dette i detalj. Vi legger til grunn at det er Forbrukertilsynet som har kompetanse til å evaluere om det har vært brudd på regler, noe vi mener at det ikke har vært.»

Les også

Saksøker Fredensborg AS for brudd på eierseksjonsloven

Les også

Kjempet i 11 år for å kjøpe leiligheten: - Slik ble jeg snytt av Fredensborg

Kommentarer til denne saken