*Nettavisen* Økonomi.

Fredly betaler 20 til 50 millioner til statskassen årlig

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Men to tidligere Ap-statsministere har flyttet ut og betaler null skatt til Norge og får ikke kritikk for det.

12.08.13 19:42

Investor og milliardær Arne Fredly har havnet midt i en offentlig politisk kamp om pengestøtte til politiske partier. Han har bidratt med 100.000 kroner til Høyres partikasse.

Dette liker blant annet utviklingsminister Heikki Holmås lite og i dagens Klassekampen, langer han ut mot Fredlys pengestøtte til Høyre.

- Folk som benytter seg av skatteparadiser har Høyre som sine beste venner, sier Holmås til avisen.

- Pengegaven fra Fredly viser at Høyre er et interesseparti for skatterømlinger, fortsetter han.

- Holmås tar feil

Det får investor og milliardær Arne Fredly til å reagere.

- Holmås misforstår og tar feil på en rekke punkter. Selv om jeg som nordmann bosatt i utlandet ikke betaler inntektsskatt, bidrar jeg likevel med et betydelig beløp til statskassen. Holmås bør vite at jeg årlig betaler mellom 20 og 50 millioner i direkte og indirekte skatter og avgifter. Dette er både kildeskatt på utbytte, moms og avgifter og ikke minst skatt fra norske bedrifter som jeg har investert i, sier Fredly.

Investoren opplyser videre at han betalte rundt 200 millioner kroner i skatter og avgifter før han emigrerte i 2000.

- Jeg betalte 100 millioner personlig og 100 millioner via mine selskaper, sier Fredly.

- Til tross for disse bidragene, har jeg ikke krav på noen ytelser fra det norske velferdssystemet. Dette er i skjønneste orden for meg, og jeg har da heller aldri klaget, sier Fredly.

Fredly mener for det andre at Holmås unnlater å nevne at det ikke spiller noen som helst rolle for investoren hva slags personbeskatning man har i Norge.

- Min plan er å bli boende i utlandet i overskuelig fremtid, og jeg har ingenting å tjene på forandringer i personbeskatningen. Det er helt andre grunner til at jeg mener det er viktig å få til et regjeringsskifte i Norge.

- For det tredje glemmer han at jeg fremdeles er norsk statsborger og har stemmerett ved stortingsvalg. Jeg har alltid vært politisk engasjert, og har en klar oppfatning av hvordan landet bør styres. Norge har vunnet den store lottogevinsten, men i stedet for å forvalte pengene på en fornuftig måte, sløses store deler av statsformuen bort. Byråkratiet vokser, veier bygges til mangedobbel pris på grunn av dårlig planlegging og det blir opprettet tusenvis av nye administrative stillinger i det offentlige. Bare for å nevne noen av flere titalls eksempler. Dette er grunnene til at jeg mener vi nå trenger en ny regjering.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Han mener også at mellom ti og tjue prosent av statsbudsjettet renner bort i ineffektivitet og sløsing.

- De offentlige driftskostnadene er kommet opp et på et nivå som umulig kan opprettholdes særlig lenge. Om 10-15 år kan Norge havne i samme situasjon som landene i Sør-Europa i dag befinner seg i, sier Fredly.

- Ingen kritiserer Jagland for å være umoralsk

Bortsett fra at han belaster norske veier de dagene i året han befinner seg på norsk jord, er Fredly ingen stor utgiftspost for den norske stat.

- Jeg utvandret fra Norge for 13 år siden og har dermed ikke rett til å bruke noen av de norske velferdsgodene. Barna mine går ikke på norsk skole, jeg kan ikke bruke de norske sykehusene og jeg har heller ingen krav på trygdeytelser, uten at jeg klager av den grunn.

Arne Fredly er ikke den eneste nordmannen som har flyttet ut av Norge. Også to tidligere Ap-statsministere bor for tiden utenfor Norges grenser.

- Hva synes du at Thorbjørn Jagland og Gro Harlem Brundtland bor i utlandet og betaler null skatt til Norge?

- Så vidt jeg vet betaler Thorbjørn Jagland overhodet ingen skatt, verken til Norge eller Frankrike hvor han bor nå. Likevel er det ingen som kritiserer ham for å være umoralsk når han uttaler seg om norsk politikk, rister Fredly oppgitt på hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christensen, Marte (NTB scanpix)

Fredly mener at ordet skatteparadis fort kan være misvisende.

- Et skatteparadis er først og fremst et land som holder formuer skjult for andres myndigheter, sier Fredly til Nettavisen NA24.

- Det tar jeg også kraftig avstand fra. Åpenhet er viktig, fortsetter han.

- Forskjellen fra Norge er at det er få som ikke bidrar

Selv om at Monaco har null inntektsskatt, så er det flere land i EU som Luxembourg og Kypros, som også har samme lave skattenivå, uten å være skatteparadis av den grunn.

- Det er en misforståelse at det er ingen skatter og avgifter i Monaco. Selv et land som Monaco må ha penger til skoler, sykehus, veier osv. De tar inn pengene på moms, eiendomsskatt, selskapsskatt og lignende, sier han.

- Forskjellen fra Norge er at det er få som ikke bidrar, og ergo kommer det inn nok penger til å dekke de offentlige utgiftene, fortsetter Fredly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Han synes heller at det er rart at ikke LO har fått kritikk for sitt millionbidrag til Arbeiderpartiet, som tross alt har gitt LOs over 700.000 medlemmer, flere millioner kroner i skattelette i form av økt fradrag på fagforeningskontingenten.

- I motsetning til meg, så forventer LO å få noe igjen for pengestøtten de gir. De stiller politiske krav til partiene, det gjør ikke jeg, sier Fredly.

Så hvordan kommer Fredly fram til sitt årlige bidrag på flere titalls millioner til den norske stat.

- Jeg betaler kildeskatt på 25 prosent på all utbytte fra norske virksomheter og jeg betaler andre indirekte skatter og avgifter, sier Fredly.

- Som hva da?

- Som investor i en rekke norske selskaper, bidrar min kapital i stor grad til å skape skattbare inntekter. Når jeg eier ni prosent av Bank Norwegian, som i år genererer 320 millioner i overskudd før skatt, betyr dette at jeg bidrar med ni prosent av skatten som selskapet må betale.

Fredly eier en rekke eiendommer i Norge, som han har rehabilitert for store summer.

- Jeg har renovert en rekke eiendommer hvor jeg årlig har bidratt med millioner av kroner i form av skatter og avgifter, sier Fredly.

Flyttet fra dårlig vær og skatt

Investoren legger ikke skjul på at det norske skattesystemet var en av årsakene til at han meldte flytting fra Norge i 2001.

- Det var flere grunner til at vi flyttet. Skatt var selvsagt et av kriteriene, men vær og klima var en minst like viktig årsak. I tillegg er Monaco kanskje verdens tryggeste land å bo i. Dessuten trives barna godt på skolen, og de snakker fire språk.

Fredly har altså ingen umiddelbare planer om å flytte hjem til Norge, selv om Erna kommer til makta.

- Jeg har faktisk ingen planer om å komme hjem til Norge. Man skal aldri si aldri, men vi trives veldig bra med å bo i utlandet, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.