*Nettavisen* Økonomi.

Fredriksen en av verdens mektigste

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Norges desidert rikeste mann er sammen med Mark Zuckerberg og Warren Buffett.

06.09.12 09:27

Det er det anerkjent nyhetsbyrået Bloomberg, som har laget listen. Og det er ikke hvem som helst som John Fredriksen settes i bås med.

På listen over «Corporate Power Brikers», finner man blant annet investorkongen Warren Buffett, som i løpet av sin karriere har bygget opp investeringsselskapet Berkshire Hathaway til å bli et av de mest suksessfulle selskapene i verden.

Buffett har vært skeptisk til verdsettelsen av selskaper i «den nye økonomien», og var blant annet veldig negativ til Facebook-noteringen.

«Du bør ikke kjøpe en gård, fordi du tror du kommer til å selge den for mer penger, neste dag.», skal han ha sagt om Facebook. Aksjen har halvert seg siden noteringen i vår.

En annen person du finner på listen er ingen ringere enn Facebook-gründeren, Mark Zuckerberg, som trolig ikke er helt enig med Buffett.

Etter Wall Street-noteringen i mai, må han nå bevise om han takler presset og klarer å levere tall markedet forventer. Foreløpig har han ikke lykkes med, selv om han fortsatt er verdens rikeste gründer under 30 år.

Andre navn på listen er grunnleggeren av Hyundai Motor, Chung Mong Koo. I 2011 var Hyundai verdens mest lønnsomme bilprodusent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Chris Hondros

Tim Cook, har overtatt stafettpinnen etter sin litt mer kjente forgjenger, Steve Jobs, i Apple. I 2011 fikk 51-årige Cook en kompensasjon på hele 378 millioner dollar, det vll si nesten 2,5 milliarder kroner. Litt å leve opp til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mario Guzmán

Meksikanske Carlos Slim Helü slo seg opp innen telekom og er nå verdens rikeste mann. Han besitter en formue tilsvarende nesten ti prosent av Mexicos bruttonasjonalprodukt.

En annen som også er med i gruppen er Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Skatteflyktning
Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflytning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han hele 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Archer, Golden Ocean, Aktiv Kapital, Golar LNG og Marine Harvest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Forakt for risiko

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifetretten.

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen har kommet på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.